Heb je een disclaimer op je blog nodig?

Moet je dat nou willen, zo’n disclaimer? Wéér een juridisch document op je site. Het wordt er niet gezelliger op zo. Nou ja, tenzij je een Mike Boddé -achtige disclaimer weet te schrijven natuurlijk. Wanneer is het nou handig en wanneer kun je het lekker achterwege laten?

Is een disclaimer op je website nodig?

Wat is een disclaimer?

Een disclaimer is een vrijwaringsclausule. Je probeert er aansprakelijkheid mee uit te sluiten. Het is altijd een eenzijdig document. Een mededeling of aankondiging. Nooit een overeenkomst. Wil je dus graag iets mededelen aan je lezers of iets aan ze uitleggen, dan kan een disclaimer daar heel geschikt voor zijn.

Disclaimers hebben beperkte waarde

Leuk idee natuurlijk, maar alle aansprakelijkheid uitsluiten kan helemaal niet. Voor een deel ben je gewoon aansprakelijk volgens de wet. Ook om sommige andere wettelijke bepalingen kun je niet heen. Zo kun je niets in een disclaimer regelen waarvoor een overeenkomst nodig is. Ofwel, waarvoor ook de andere partij (de bezoeker of lezer van je website) mee akkoord moet gaan. De enkele mededeling in een disclaimer is niet genoeg. Kortom, je kunt alleen in een disclaimer opnemen wat ook als eenzijdige mededeling zo zijn waarde heeft.

Waar is een disclaimer wel handig voor?

In een disclaimer kun je de copyright notice opnemen. Dat jij bijvoorbeeld alle beelden zelf hebt gemaakt en alle teksten zelf hebt geschreven en er dus auteursrecht op rust. Of juist dat jij voor sommige foto’s toestemming hebt gekregen en anderen het daardoor niet zomaar over kunnen nemen. Je kunt er ook vermelden dat je vooral vanuit je eigen ervaring schrijft, maar bijvoorbeeld geen expert bent op een bepaald gebied of niet gestudeerd hebt op dat onderwerp. Het is ook een goede plek om meer uitleg te geven over reclame en wanneer je betaald hebt gekregen voor een blogpost.

 9,95 excl. BTW

Download Disclaimer


Disclaimers zijn zo saai!

Ja, heel vaak wel, maar die van Mike Boddé dus niet. Blijf er om lachen.

R’damse Disklaimert:

Azzie preblemen hep memme sait, dan heje pech. Ik gaat erin ellek geval nie van wakker legge. Azzie aansteut neemp an waddanook dan zouwik zegge: heje niks baiters te doen?, ja toch, nou dan, O! Ik ben memme dikke hol nie op de werelt gepleurt om jou een plezier te doen! Sjonge jonge. Ja is toch zau of nietan!? Pleurt effe gauwop; ben gekke henkie nie! Mot een gevement nie gekker worde, ja toch! Met je aansprakelijkheid zus en zo dit en dat…zammai toch zaiker amme rait koeke! Tsss.

Of deze disclaimer nou ook zin heeft? Mwoah, niet echt. Gaat vooral om aanstoot nemen aan teksten. Tsja, zolang de teksten binnen de grenzen van de wet blijven is er toch al niets aan de hand. Ga je daar buiten, helpt zelfs zo’n disclaimer niet. Je kunt er hooguit uit opmaken dat het allemaal niet al te serieus bedoelt is, het gaat om opinie en columns, waardoor je een mening minder hoeft te onderbouwen, maar dan nog heb ik mijn twijfels of het zal helpen.

Kies jij voor een disclaimer op je blog?

Een disclaimer op je blog of website is dus absoluut niet verplicht. Is het handig? Soms. Hangt er vooral vanaf hoe jij dat zelf invult. Ik ben nu wel benieuwd, nu je dit weet, haal jij de disclaimer van je website af of ga je er juist een schrijven?

 27,48 excl. BTW

Koop: Wetboek voor Bloggers


Leuke dingen voor je mailbox

About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Comments

 1. ik heb dit in mijn zijbalk staan, lijkt me na je info te hebben gelezen wel een soort van disclaimer te zijn ?

  ‘Kijken mag, genieten nog liever , inspiratie opdoen lijkt me plezant, zelfs delen mag…

  Maar : alleen met bronvermelding , geen plagiaat en niet voor commerciële doeleinden .’

  en :

  ‘reclamebeleid

  Ik schrijf geen commerciële of gesponsorde bijdragen : alles op mijn blog is geschreven omdat ik daar zelf voor koos.
  Ik blog niet op vraag en krijg er ook niks voor – noch financieel, noch in natura.
  Meer info vind je hier’

  • Ja, dat is het eigenlijk wel inderdaad. In elk geval leuk geformuleerd! Lastige is hooguit dat mensen niet altijd weten wanneer jij vindt dat er sprake is van plagiaat of van commerciële doeleinden. En je reclamebeleid lijkt me helemaal duidelijk! Goed geregeld.

 2. Dit was ooit mijn disclaimer: http://www.djvd.nl/disclaimer/index.html
  Staat nog steeds online maar wordt niet meer naar gelinkt.

 3. Boudewijn says:

  Advocaat zeker *grijns*

  Er is niemand, behalve een enkele advocaat of persoon met teveel tijd, die jouw disclaimer leest. Zet dus of er voor een blogpost betaald is (in welke vorm dan ook) gewoon in de blog. Dat is voor de lezer bijzonder relevant omdat het de mening kan kleuren. In ieder geval helpt het de blog op waarde te schatten.
  Overigens lijkt vermelden van copyright/auteursrecht op iedere pagina mij handig, alhoewel niet noodzakelijk omdat jij die al hebt, zal het er sommigen wel van weerhouden om teksten en foto’s te gebruiken.

  Mocht je toch de behoefte voelen om (min of meer) juridisch klinkende documenten zoals disclaimer en wat niet meer op je blog te produceren, hou het dan in ieder geval leesbaar, duidelijk en zo kort mogelijk.
  De cookie- en privacyverklaring van jouw site zijn overigens vrij kort en duidelijk *applaus*.

 4. Haha, die disclaimert van Mike Boddé ^_^
  Ik heb maar een mini-disclaimer op mijn site staan, op de contactpagina (die ook ‘Contact & Disclaimer’ heet). Hierin staat beknopt dat je mijn foto’s mag gebruiken, maar dat bronvermelding en een link wel gewaardeerd wordt. En dat ik mijn best doe om zelf altijd de juiste bronnen te vermelden, maar dat je contact met me moet opnemen als ik dat ergens fout heb gedaan. Tot slot nog de mededeling dat ik reclame, spam en shameless self promo in de comments modereer of verwijder 🙂

 5. Vooral naar aanleiding van je boek heb ik een disclaimer op mijn site toegevoegd. Ik merkte ook dat sommige lezers twijfelden of ik werd gesponsord of niet. Zo van “Je bent toch niet door Adobe betaald om Lightroom aan te prijzen”. Dat is zeker niet het geval en de disclaimer leek mij dus de beste plek om hier op in te gaan. Misschien vind ik de disclaimer juist wel belangrijk omdat ik bewust niet gesponsord wil worden, en niet wil dat aan mijn ‘onafhankelijkheid’ getwijfeld wordt.
  Daarnaast vind ik niet dat ik iets te ‘verbergen’ heb als het gaat om bijvoorbeeld referral-links, dus daarom ga ik daar in de disclaimer (naast wat andere ‘huisregels’) op in.

  • Als je gewoon over een product tevreden bent, moet je daar over kunnen bloggen. Dat je met referrallinks een beetje kunt bijverdienen is dan mooi meegenomen. Daar kun je inderdaad gewoon eerlijk over zijn. Een disclaimer is in die zin een mooi verzameldocument, waardoor je niet de footer van je website vol hoeft te plempen met links naar documenten of informatie.

 6. Ik heb er al één! Maar ik denk dat ik hem ga aanpassen 🙂

 7. In hoeverre is de disclaimer generator zinvol om te gebruiken? Of is het meer een leuke gadget? https://ictrecht.nl/diensten/juridische-generatoren/disclaimergenerator/

  • Een generator is handig als je geen flauw idee hebt wat je op moet schrijven. Maar het maakt het natuurlijk nooit zo als jij het wil. Het zal nooit jouw schrijfstijl zijn en een generator levert alleen tekst op voor de onderwerpen en vragen die in die generator zijn verwerkt. Dat kan natuurlijk ook niet anders, omdat het iets moet zijn dat geautomatiseerd is.

   Omdat een disclaimer geen verplichting is en je er dus ook weinig fout mee kunt doen, zou ik er voor kiezen om hem juist in je eigen stijl op te stellen en er dus ook de informatie in op te nemen die je zelf wil (en dat zo lang of kort te maken als je zelf wil).

 8. Wat een handig artikel! En hahaha, die disclaimer van Mike Boddé!
  Trouwens, ook wel even leuk om hier te zeggen: ik hou van je boek ‘Wetboek voor bloggers – studie editie’! Ik sleep ‘m overal mee naar toe om er constant in te kunnen lezen en briefjes te plakken op de pagina’s die ik wil onthouden. Merci merci 🙂 ik heb er echt heel veel al aan gehad, en ik ben nu ongeveer op de helft met lezen! Leuk 🙂 een boek om altijd weer even in terug te bladeren, denk ik.
  Liefs

Trackbacks

 1. […] Is een disclaimer nodig op je blog? – Charlotte mag dan jurist zijn, ze heeft op haar blogs onwijs veel nuttige informatie voor bloggers. Bijvoorbeeld of je nu wel of niet een disclaimer nodig hebt. Lees haar artikel en oordeel of het voor jou een must is of niet. Het is een al wat ouder artikel (die Charlotte onder de aandacht bracht d.m.v. de Revive Old Posts plugin), maar dat maakt hem niet minder waardevol. […]

 2. […] echte “R’damse Disklaimert” van Mike Boddé lees je hier: “Heb je een disclaimer op je blog nodig?” , een blogpost geschreven door advocate Charlotte Meindersma , eigenaar van juridisch […]

Speak Your Mind

*