Handelsnaam Van der Valk gering beschermd

De hotel en motel keten Van der Valk wordt niet slechts door één bedrijf gerund. Het was al lang zo dat de verschillende locaties onder de ‘Van der Valk kinderen’ werden verdeeld. In elke familie komen ruzies voor. Nu was er binnen het concern een conflict rondom de handelsnaam. Uiteraard heet elk hotel/motel ‘Van der Valk’. De vestigingen onderscheiden zich door hun locatie en de toevoeging van de plaatsnaam aan de handelsnaam. Wat doe je als er een nieuw hotel in de buurt van een bestaand hotel komt te liggen?

Van der Valk Motel Handelsnaam

Geen geringe afwijking tussen de handelsnamen

Omdat alle hotels zich alleen maar onderscheiden door een plaatsnaam aan de handelsnaam toe te voegen, vindt het Hof Den Bosch dat de verschillen tussen ‘Van der Valk Eindhoven’ en ‘Van der Valk Eindhoven-Best’, meer dan een geringe afwijking is. De handelsnamen verschillen voldoende van elkaar.

Licentie voor Merkgebruik

Het Van der Valk concern is opgedeeld in verschillende zogenaamde familiestaken. Elke vestiging kan zijn eigen juridische entiteit zijn. Al die entiteiten (bedrijven) hebben juridisch gezien geen band met elkaar onderling. Dat ze de naam Van der Valk mogen gebruiken, komt omdat de Stichting Van der Valk Merken, via het Van der Valk Diensten Centrum (VDC) licenties uitgeeft aan de verschillende entiteiten.

Van der Valk Eindhoven was uit het VDC gestapt, maar mocht de licentie behouden. Binnen het VDC is kennelijk beleid dat een hotel eerst de plaatsnaam gebruikt waar het gevestigd is en pas daarna de plaatsnaam toevoegt van de grotere plaats in de buurt. Het nieuwe hotel had volgens dat systeem Best-Eindhoven moeten heten, in plaats van Eindhoven-Best. Voor zover ik dat begrijp uit het arrest, is die afspraak geen onderdeel van de licentie en werd het beleid niet consequent toegepast. Bovendien vond het Hof dit ook niet belangrijk.

het merendeel van de Van der Valk hotels/restaurants de onderneming voert onder een handelsnaam die bestaat uit de woorden “Van der Valk”, “hotel” of “motel” en de plaatsnaam of –namen van de steden/dorpen waarin of waarbij het hotel/restaurant is gevestigd

Verwarring volgens Handelsnaamrecht

Het Hof Den Bosch oordeelde dat alles beoordeeld moest worden naar het Handelsnaamrecht en of er daardoor verwarring kan ontstaan tussen de twee hotels/motels. Uiteraard bieden beide bedrijven dezelfde diensten en liggen ze binnen hetzelfde geografische gebied. De vraag was daarom simpelweg of potentiële gasten het ene hotel voor het andere zouden kunnen verwarren. In de gemiddelde handelsnaamgeschillen, is de toevoeging van een plaatsnaam niet voldoende voor onderscheidend vermogen. Maar in dit geval mochten beide partijen de merken gebruiken én is gebruikelijk om enkel door middel van de plaatsnaam de verschillen aan te geven. Omdat er verder geen afspraken waren over de exacte namen en op welke manier plaatsnamen toegevoegd moeten worden, kon dat nu geen verschil maken.

Hoe moet het dan wel?

Eigenlijk is het heel simpel. Er hadden betere afspraken gemaakt moeten worden. Het beleid was kennelijk geen harde of duidelijke afspraak die er nu toe deed. In de licentie had overeen gekomen kunnen worden dat alleen op een bepaalde manier het merk gebruikt mag worden. Bijvoorbeeld dat plaatsnamen alleen op een bepaalde manier aan het merk toegevoegd mogen worden. Eventueel kunnen licenties zelfs geografisch beperkt worden, zodat dit soort problemen überhaupt niet voor hadden kunnen komen.

Lees ook:

Over Charlotte

Charlotte Meindersma is ‘de social media jurist van Nederland’ en oprichter van Charlotte’s Law & Fine Prints. Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Boek hier jouw Oploskoffie

1
Dubbel of enkel
2
Datum en tijd
3
Laatste vragen

Wil je een enkele of een dubbele?

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Kies eerst je oploskoffie en vertel over je onderwerp en wie je bent. Daarna kun je een tijdstip uitkiezen.

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je tijdstip en of we elkaar zien.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)