Auteursrecht: Waarom is Popcorn Time illegaal?

Popcorn time is uit de lucht. Paniek alom. Want hoe kunnen we nu nog series en films kijken? Nou, gewoon door te wachten of bijvoorbeeld een Netflix abonnement te nemen of op een andere manier te huren of te kopen. Maar daar doen wij Nederlanders het natuurlijk niet voor. Daarom waren we ook de op een na grootste gebruiker van Popcorn Time. Maar Popcorn Time is illegaal en nu gaan er in Nederland, net als in Duitsland, boetes volgen. Maar waarom is het eigenlijk illegaal?

Popcorn Time is illegaal en maakt inbreuk op auteursrecht

Streamen kan illegaal zijn

Streamen is eigenlijk het tijdelijk downloaden van een bestand. Er komt dus geen permanente kopie op je computer te staan, maar wel een tijdelijke. Op die manier kun je bijvoorbeeld ook zorgen dat een serie alvast wat kan laden, zodat er geen haperingen ontstaan wanneer je internetverbinding even niet snel genoeg is. De kopie verdwijnt in principe weer wanneer je hem niet meer nodig hebt. Maar goed, het is dus wel een kopie. Een tijdelijke, maar het is er wel een. Kopiëren mag niet van de Auteurswet. Dat is nu juist een uitsluitend recht van de maker van een werk.

Alleen illegaal, uit illegale bron

Streamen op zich is natuurlijk niet illegaal. Als we via Netflix of Uitzending Gemist iets kijken, is dat ook een vorm van streamen. Maar die is legaal. De bron is legaal. We betalen er ook voor of de publieke omroep heeft het open gesteld om te kunnen kijken. Het gaat erom of de bron legaal aan de content is gekomen. Bij veel streamingdiensten wordt er gebruik gemaakt van p2p, waarbij gebruikers niet alleen maar downloaden, maar tegelijkertijd ook weer uploaden. Dat uploaden is ook een verveelvoudiging én meestal ook een openbaarmaking. Dat mag niet. Een film streamen uit zo’n bron, mag daarom ook niet.

Boetes

In verschillende Europese landen worden al boetes uitgedeeld voor het gebruik van Popcorn Time. In Nederland mag Brein als collectieve beheersorganisatie ook gebruikers van Popcorn Time aanspreken. Brein heeft uiteraard niet genoeg capaciteit om alle individuele gebruikers aan te spreken. Zij richten zich daarom alleen op de grotere aanbieders van illegaal materiaal, zoals Popcorn Time zelf of andere vergelijkbare diensten en aanbieders. Maar de auteursrechthebbenden mogen alsnog zelfstandig individuele gebruikers aanspreken.

Schadevergoedingen

Feitelijk zijn het natuurlijk geen boetes maar schadevergoedingen. In Nederland kan ook slechts de werkelijk geleden schade gevorderd worden. Dutch Filmworks is kennelijk van plan om wel individuele gebruikers aan te gaan pakken. Dat kunnen ze natuurlijk alleen doen als ze weten wie de films heeft gekeken. Dat kan in eerste instantie via IP-adressen. Om te weten bij wie een IP-adres hoort, zullen ze gegevens moeten krijgen van de providers. Sommige providers geven aan daaraan niet mee te zullen werken, ook niet als er verder al een dagvaarding klaar ligt. Dutch Filmworks zal dus eerst moeten procederen tegen de providers om aan de gegevens te komen. Pas daarna kunnen gebruikers aangesproken worden. Voor het zover is, zullen we dus een behoorlijke tijd verder zijn.

Foto: Iain Farrell CC BY-ND 2.0

CATEGORIE:
TAGS:

Over Charlotte

Charlotte Meindersma is ‘de social media jurist van Nederland’ en oprichter van Charlotte’s Law & Fine Prints. Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Boek hier jouw Oploskoffie

1
Dubbel of enkel
2
Datum en tijd
3
Laatste vragen

Wil je een enkele of een dubbele?

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Kies eerst je oploskoffie en vertel over je onderwerp en wie je bent. Daarna kun je een tijdstip uitkiezen.

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je tijdstip en of we elkaar zien.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)