Weekend Bites: PINK staat in haar hemdje, stadionverbod voor iPads en auteursrecht op graffiti

Het was me weer het auteursrechtweekje wel. Graffitikunstenaars klagen filmmakers aan vanwege de schending van hun auteursrecht, herenmodemerk Thomas Pink verbiedt lingeriemerk Pink in Bondstreet en FC Twente weert iPads in stadions vanwege auteursrecht. Vooral dat laatste is eh, opmerkelijk.

stadionverbod voor ipad bij FC Twente

Auteursrecht op graffiti? Jazeker!

Of er auteursrecht kan rusten op graffiti? Maar natuurijk kan dat. Als het maar voldoet aan de criteria, waarvan creativiteit de belangrijkste is. Een simpele tag zal niet snel voldoende zijn, maar een mooie afbeelding wel.

In een film is een graffiti kunstwerk gebruikt, zonder toestemming. De kunstenaars klagen daarom de filmmakers aan. Lees meer op Nieuws.nl

PINK staat in haar hemdje

Pink – de zangeres, Pink Elephant, Pink – de politieke jongeren organisatie van de Partij voor de Dieren, Pink Ribbon, kleding merk Thomas Pink en natuurlijk het merk Pink voor sommige kledingstukken van Victoria’s Secret.

Het Britse modehuis Thomas Pink, dat vooral in herenmode doet, vond dat Victoria’s Secret’s Pink collection een merkinbreuk maakte op het merk Pink van Thomas Pink. Toen Victoria’s Secret een speciale Pink winkel opende in het dure Bond Street in London vond Thomas Pink het wel welletjes. Ze kregen gelijk.
Lees meer op de site van de Telegraph (Engels).

Stadionverbod voor iPads

Manchester United vind apparaten van bepaalde afmetingen gevaarlijk. Tablets, waaronder iPad (mini’s) dus ook. Ze worden geweerd uit het stadion.
Bij FC Twente worden ze ook geweerd. Maar niet uit veiligheidsoverwegingen.

Het gaat ons puur om het filmen van auteursrechtelijk materiaal.

Niet dat er op een voetbalwedstrijd als zodanig auteursrecht rust. Wel op de gefilmde wedstrijd, omdat er keuzes worden gemaakt in uitsnede, camerastandpunt etc. Zo oordeelde de Hoge Raad al in 1987.
Een stadion is geen openbare ruimte. Ze mogen eigen regels opstellen en om welke reden dan ook dus iPads en zelfs telefoons weren. De reden die FC Twente geeft klinkt een Auteursrechtjurist echter wat gek in de oren. Lees meer over het verbod op Webwereld.

Photo Credit: Johan Larsson via Compfight cc

CATEGORIE:

Over Charlotte

Charlotte Meindersma is ‘de social media jurist van Nederland’ en oprichter van Charlotte’s Law & Fine Prints. Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Boek hier jouw Oploskoffie

1
Dubbel of enkel
2
Datum en tijd
3
Laatste vragen

Wil je een enkele of een dubbele?

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Kies eerst je oploskoffie en vertel over je onderwerp en wie je bent. Daarna kun je een tijdstip uitkiezen.

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je tijdstip en of we elkaar zien.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)