Als je een Nederlandse webshop hebt, is de verleiding natuurlijk wel erg groot om bijvoorbeeld ook in Vlaanderen (België) te leveren. Als je aan de grens met Duitsland gevestigd bent, kun je pakketten net zo makkelijk bij Deutsche Post afgeven als bij PostNL. En ach, die vertaling van de webshop hoef je maar een keer te doen. Lijkt zo makkelijk, maar over de grens verkopen heeft juridische gevolgen.
Welk recht is van toepassing?
In de basis is het recht van het land waar de consument woont van toepassing. Maar ja, ben je dan opeens aan Japans recht gebonden als iemand een keer mailt of je ook daar naartoe kunt verzenden? Zo gemakkelijk gaat dat gelukkig niet. Belangrijk is namelijk tot welk land een webwinkel zich richt. Hoe je dat bepaalt? Daar heeft het Hof van Justitie EU gelukkig al eens uitspraak over gedaan.
Website is voor iedereen toegankelijk
Een website is voor iedereen toegankelijk. Het bestaan van de webwinkel zelf zorgt er dus nog niet voor dat het op een bepaald land is gericht. Ook een e-mailadres, vestigingsadres en telefoonnummer (zonder internationaal kengetal) zijn geen aanwijzingen voor de vraag op welk land een website is gericht. Taal en munteenheid vormen ook geen aanwijzing, wanneer de taal en munteenheid horen bij de lidstaat waar de webwinkel gevestigd is. Een webshop in het Nederlands, richt zich niet automatisch ook tot (Vlaams) België.
Wil om klanten te winnen
Hoe we dan wel moeten bepalen of een website gericht is tot consumenten uit een bepaalde lidstaat? Volgens het Hof is dat elke uiting van een wil om de consumenten uit die lidstaat als klanten te winnen. Wat een prachtige open norm en weer weinig concreet. Maar dat gaan we oplossen.
Reclame
Een van de zaken waaruit afgeleid kan worden of een webwinkel zich tot een bepaald land richt is reclame. Wordt er bijvoorbeeld reclame gemaakt in dat land? Dat kan al een Facebook advertentie zijn waarbij je bijvoorbeeld Duitsland aanwijst als land waar de advertentie getoond moet worden. De advertentie zelf zal dan ook wel in het Duits zijn opgesteld. Ook Google advertenties vallen hieronder. En natuurlijk alle klassieke vormen van reclame, zoals advertenties in kranten en tijdschriften, spotjes op radio en tv en bijvoorbeeld reclamebanners op websites. Het idee is dat reclame een investering is en door die investering te doen de webwinkel zich kennelijk ook tot consumenten uit de lidstaat richt, waar die reclame op gericht is.
Expliciet verzending naar buitenland aanbieden
Wanneer je op de website expliciet aanbiedt dat je naar andere landen verstuurt. Je biedt de producten dan duidelijk ter verkoop aan in dat andere land. Tarieven opnemen voor die buitenlandverzending kan daarvoor een aanwijzing zijn.
Overige aanwijzingen
Er zijn natuurlijk nog meer zaken die (gezamenlijk) een aanwijzing kunnen vormen dat de website tot een bepaalde lidstaat (land) is gericht. Deze factoren moeten vooral gezamenlijk gezien worden. Dat een van deze zaken op de website te vinden is, maakt nog niet dat de website tot een bepaald land gericht is. Net zoals het niet nodig is dat alle factoren te vinden zijn op de website.
Denk bijvoorbeeld aan:
Tussenpersoon
Verkoop je via een tussenpersoon, zoals Etsy of Dawanda, die zich specifiek richten op andere landen, dan ben ook jij als verkoper daaraan gebonden. Het is in dat soort gevallen belangrijk om verzending dus te beperken tot enkel die landen waar je je op wil richten.
Waarom is dit eigenlijk belangrijk?
De vraag welk recht van toepassing is én welke rechter bevoegd is, hangt af van de vraag tot welk land de webwinkel zich richt. Normaal gesproken gaat internationaal privaatrecht uit van het land waar de gedaagde zich bevindt, maar consumenten worden extra beschermd, zodat zij van het recht van het land waar ze wonen gebruik moeten kunnen maken. Dat kan de consument alleen als ook de webwinkel de wil had om zich aan die regels te conformeren. Of een webwinkel dus wilde handelen met een consument uit een ander land, kunnen we afleiden uit bovenstaande aanwijzingen. Je bent als webwinkel dan gebonden aan het recht van het land waar de consument woont.
Voldoen aan recht van land waar consument woont
Als je expliciet wil verkopen aan bijvoorbeeld consumenten in Duitsland, moet je niet alleen de website vertalen, maar ook zorgen dat je voldoet aan het Duitse consumentenrecht. Nou is een groot deel natuurlijk wel gebaseerd op Europese regels, maar landen hebben ook nog veel vrijheid om sommige zaken zelf in te vullen. Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere regels waar je aan moet voldoen, zoals privacywetten en cookieregels. In Duitsland zijn ze bijvoorbeeld veel strenger met betrekking tot privacy.