Twitter & Recht

Hoe zit het met je rechten op Twitter? Zo’n platform kan nog best een complex geheel zijn. We hebben natuurlijk te maken met de voorwaarden van Twitter zelf, maar ook met meer algemene rechten waar we rekening mee moeten houden, zoals het auteursrecht, privacy en portretrecht en de vrijheid van meningsuiting.

Recht en Twitter. Wat zijn de wetten, regels en voorwaarden voor het gebruik van Twitter, het publiceren van tweets, retweeten en het elders gebruiken van tweets.

Voorwaarden van Twitter

Twitter heeft verschillende voorwaarden, waarbij ze allereerst onderscheid maken tussen inwoners van de Verenigde Staten en inwoners van de Europese Unie.

Vervolgens heb je te maken met de Terms of Service, Privacy Policy en de Twitter Rules.

De voorwaarden van Twitter zijn eigenlijk niet heel bijzonder. Ze geven zichzelf natuurlijk wel een zeer ruime mogelijkheid om tweets en content te delen op hun eigen platform en sublicenties te verlenen aan partners en dus ook de mogelijkheid om anderen het werk te laten retweeten (met de retweet-knop).

Verder houden ze het recht voor om tweets te mogen verwijderen wanneer deze niet aan de regels voldoen of een wettelijke norm overschrijden.

Artikel 13: Twitter is een platform

Twitter is natuurlijk een platform met user generated content. Als komende maand de nieuwe auteursrechtrichtlijn wordt aangenomen, veranderen er voor Twitter ook een aantal zaken. In elk geval ook als het gaat om artikel 13. Nu verwijderen ze tweets nog op verzoek, als ze inbreuk maken. Nadat de richtlijn in werking is getreden, moet vooraf bepaald worden of een tweet wel is toegestaan of niet. Hoe ze dat willen doen kan ik je ook niet uitleggen. De snelheid van de dienst moet tenslotte ook behouden blijven.

Vrijheid van meningsuiting

Natuurlijk mogen we op Twitter ook onze mening uiten. Maar het recht op vrijheid van meningsuiting is niet onbeperkt.

Zo mag je nog steeds niet beledigen en mag smaadschrift uiteraard ook niet. Dat zijn beide strafbare feiten. Maar ook in het civiele recht kan het te ver gaan. De eer en goede naam mag niet zonder meer geschaad worden, bijvoorbeeld. Welk recht belangrijker is, de vrijheid van meningsuiting of het recht op eer en goede naam, wordt altijd tegen elkaar afgewogen. Het ene recht is niet per definitie belangrijker dan het andere recht.

Werknemers mogen natuurlijk niet zomaar alles Twitteren, als dat schade toe kan brengen aan het bedrijf. Een intern social mediabeleid is dan wel verstandig. Al oordeelde de rechter al eens, dat als er in een Twitterprofiel staat dat iemand ‘op persoonlijke titel‘ tweet, die tweets in elk geval niet de werkgever aangerekend kunnen worden. Maar ja, dan kunnen de tweets alsnog wel schadelijk zijn natuurlijk.

Privacy

Privacy op Twitter heb je grotendeels zelf in de hand, maar zeker niet volledig. Twitter mag natuurlijk werkelijk alle data over jou verzamelen. Dat ze dit doen, daar komen ze ook wel openlijk voor uit. Via de settings kun je dit nog wel enigszins beperken.

Wil je bijvoorbeeld niet zomaar geretweet kunnen worden met de retweetknop en wil je dat niet iedereen jouw tweets kan zien? Zet je account dan op privé en tweet achter een slotje. Je profiel is wel altijd zichtbaar, dus kies verstandig als het gaat om de profielfoto, naam en accountnaam en de omschrijving in de bio.

Verder geldt natuurlijk de AVG. Openbaar maken van persoonsgegevens van anderen is meestal geen strikt persoonlijk of huiselijk gebruik. Als slechts een kleine groep de tweets kan zien, omdat ze achter een slotje staan, mag er meer dan op een openbaar profiel waarvan een tweet gemakkelijk gedeeld kan worden met een groter publiek.

Verder heeft Twitter beloofd om tweets met persoonsgegevens gemakkelijker na een klacht te zullen verwijderen. Dit is onder meer het gevolg van boze klanten die persoonsgegevens van klantenservicemedewerkers op Twitter publiceerden.

Lees ook: Moeten TV programma’s tweets blurren

Auteursrecht op tweets

Zeker nu we geen 140 maar 280 tekens tot onze beschikking hebben, is de kans groter dat we ook auteursrecht kunnen hebben op een tweet. De tekst moet daar vooral voldoende origineel voor zijn en mag niet te gewoon Nederlands, niet te banaal en triviaal zijn. Hoe meer ruimte je hebt, hoe makkelijker dat is.

Tot nu toe hebben we vooral rechtspraak over 11 woorden achter elkaar waar auteursrecht op rustte. Het is niet uitgesloten dat op minder woorden auteursrecht rust, het is alleen lastiger.

Zit er een afbeelding in de tweet, zoals een illustratie of een foto of misschien zelfs een video, dan kan daar op zichzelf natuurlijk al auteursrecht op rusten. Het is veel makkelijker om op een afbeelding auteursrecht te krijgen. Die zijn minder snel banaal en triviaal.

Tweets buiten Twitter gebruiken

Op tweets kan dus auteursrecht rusten. Wil je een tweet buiten Twitter om gebruiken dan kan dat best, maar wel onder voorwaarden:

Het is dus niet zo, dat omdat een tweet openbaar is, je er maar alles mee mag doen wat je wil. Sterker nog, het wordt vaak als smoesje gebruikt, maar slaagt dus niet als argument. Een tweet offline gebruiken kan dus alleen onder bovenstaande omstandigheden. De NS blijkt dat een lastige kwestie te vinden. Ze haalden eerst namelijk juist de namen bij tweets weg vanwege de AVG. Maar dan heb je weer een auteursrechtelijk probleem. Inmiddels lijken ze vooral #treinleven tweets van eigen medewerkers in de treinen te vertonen, vermoedelijk omdat een eigen medewerker niet snel moeilijk zal doen over het publiceren van zo’n tweet of het misschien juist wel leuk vindt en ze er dus mee wegkomen dat ze geen toestemming vragen.

Lees ook: Tweets gepubliceerd in een boek

Meer weten over Twitter en andere rechten om te mogen publiceren? Lees dan Wetboek voor Bloggers.

 27,48 excl. BTW

Koop: Wetboek voor Bloggers


Leuke dingen voor je mailbox

About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Speak Your Mind

*