Top 10: Dit lazen jullie het liefst in 2017

5 minuten

Als ondernemer ben ik natuurlijk nieuwsgierig naar de blogposts die jullie het meest lazen afgelopen jaar. Daar kan ik wat mee voor het komende jaar. Er staan maar twee blogpost uit 2017 in de top 10. Je zou kunnen zeggen dat ik dan beter moet gaan bloggen, maar je zou ook kunnen zeggen dat er gewoon een paar golden oldies tussen zitten. Daar zie je maar aan dat bloggen dus een goede lange termijn investering is. Als je de blogs nog niet zo lang volgt, heb je er vast een aantal in dit rijtje gemist.

Top 10 Meest gelezen blogposts in 2017

1. Handelsnaamrecht

Of je nu een onderneming begint of er al een hebt, je wil voorkomen dat anderen met jouw naam aan de haal gaan of dat er verwarring ontstaat tussen jouw bedrijfsnaam en de bedrijfsnaam van een ander. Daar is het handelsnaamrecht voor. Wil je bredere bescherming, dan heb je een merk nodig.

Lees: Handelsnaamrecht in het kort (2013)

LawStories in je mailbox?

Bijna wekelijks een nieuwsbrief in je mailbox. Ondernemersverhalen, tips en nieuws over nieuwe wetten en uitspraken.

Gaan we regelen! Maar... hoe heet je eigenlijk?

2. Permission Machine

Er werd ook veel gezocht en gelezen over Permission Machine. Een Belgische onderneming die in Nederland actief is voor het handhaven van auteursrechten van beeldbanken en fotografen. Veel mensen denken in eerste instantie dat het een scam is en willen graag weten wat ze aan moeten met de brief die ze ontvangen.
Als je daar meer over wil weten, lees dan vooral de blogpost over wat je moet doen als je zo’n brief ontvangt.

Lees: Auteursrecht: Permission Machine bij de Rijdende Rechter (2017)

 27,48

Koop: Wetboek voor Bloggers


3. Bron: Pinterest

Pinterest kan heel inspirerend zijn. Je komt er makkelijk van de ene afbeelding naar een andere afbeelding die ook in jouw straatje past, die je op een andere manier niet gevonden zou hebben. Soms denk je dan: prachtige afbeelding om te kunnen gebruiken op Instagram of op mijn blog. Hop, downloaden en klaar, toch?
Helaas werkt dat zo niet. Meestal rust er gewoon auteursrecht op die foto’s en gebruik je hem in een blog of instagrampost alleen als sfeerbeeld en niet als citaat. Dan mag je de foto helemaal niet gebruiken. Pinterest nog als bron vermelden helpt dan niet. Bovendien: Pinterest is de maker niet, toch? Terwijl je die met doorklikken wel gemakkelijk zou kunnen vinden. Maar goed, het was toch al geen citaat, dus why bother?

Lees: Mag dat: Pinterest als bron voor je blog (2013)

4. Koude Acquisitie

Veel marketeers dachten dat ze opeens helemaal niets meer zouden kunnen doen als de GDPR (AVG in het Nederlands) in werking zou treden. Niets is echter minder waar. Veel was al geregeld in de Wbp. Toegegeven: onder de AVG zijn er meer verplichtingen, maar die schrik is echt niet nodig. Daarom schreef ik er een blogpost over (en later nog een aantal andere).

Lees: Privacy: Is koude acquisitie vanaf 2018 verboden? (2017)

5. Disclaimer

Ik zou liever zien dat bloggers zich juist druk maken om het werk dat ze van anderen overnemen op hun blog of Instagram, maar de vraag of een disclaimer nodig is voor een blog blijft kennelijk voortleven, want deze blogpost staat op nummer vijf van best gelezen blogs in 2017.

Lees: Heb je een disclaimer op je blog nodig? (2015)

6. Retourkosten

Veel webwinkels gaan niet goed om met retourkosten en rekenen bijvoorbeeld extra administratiekosten of geven een tegoedbon in plaats van geld terug. In 2016 schreef ik er al over en in 2017 schreef ik nog eens een update over retourkosten.

Lees: Webwinkelrecht: Welke retourkosten mag ik in rekening brengen? (2016)

 21,05

Koop: Wetboek voor Webwinkels


7. Eenmanszaak verkopen

Een eenmanszaak is geen rechtspersoon. Je kunt dus eigenlijk alleen alle onderdelen verkopen. Een handelsnaam kun je dan weer niet los verkopen, maar moet met het geheel worden overgedragen. Een kleine juridische inleiding over het kopen/verkopen van een eenmanszaak. Misschien nog het beste advies: schakel een fiscalist in voor het afwikkelen van de belastingzaken.

Lees: Een eenmanszaak verkopen, hoe werkt dat? (2015)

8. Auteursrecht en Instagram

Dat hier veel vragen over waren, dat wist ik wel. Deze blogpost komt uit 2016 en in 2017 nam ik er ook nog een video over op. Moraal van het verhaal: Instagram heeft (nog) geen deelknop, waardoor reposten alleen mag met toestemming. Foto’s van Instagram elders gebruiken? Daar zul je bijna altijd toestemming voor nodig hebben, tenzij je kunt embedden of het als citaat kunt gebruiken.

Overigens is de verwachting dat Instagram in 2018 wel met een regram knop komt, waardoor toestemming niet meer nodig zal zijn (en ik de blogpost aan zal moeten passen)

Lees: Auteursrecht en Instagram, gaat dat wel samen? (2016)

9. Inbreuk Auteursrecht

Weer een golden oldie, in lijn met de blogpost over Permission Machine. Moet er eerst gewaarschuwd worden bij een inbreuk op auteursrecht? Ofwel: moet je eerst de kans krijgen om een werk dat je onrechtmatig hebt gebruikt, te verwijderen voor er schadevergoeding gevorderd mag worden? Het antwoord is nee. De schade is immers al geleden. Door het te verwijderen loopt de schade alleen niet hoger op.

Lees: Auteursrechtinbreuk. Eerst waarschuwen? (2013)

 27,48

Koop: Wetboek voor Bloggers


10. Merkgebruik

Mag je een merk(naam) van een ander gebruiken om daarmee je eigen producten of diensten aan te prijzen? Je mag geen ongerechtvaardigd voordeel trekken uit het gebruik van een merk van een ander. Je mag natuurlijk producten met elkaar vergelijken, maar ook daar zijn regels en grenzen aan verbonden.

Lees: Mag je een merk van een derde gebruiken voor je eigen product of dienst? (2015)

Boek hier jouw Oploskoffie

Wil je een enkele of een dubbele?

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je oploskoffie (enkel of dubbel) en kies je tijdstip en locatie.

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Vertel eerst over je onderwerp en over jezelf.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vergrootglas die document onder de loep neemt ter voorbereiding op een Oploskoffie
Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opnameindicatie voor een Oploskoffie met rood rondje
Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)