Screenshots zijn ook inbreuk op auteursrecht
Kun je door het maken van een screenshot onder het auteursrecht uitkomen? Veel mensen denken van wel. Zo makkelijk is het echter niet. Alleen als het screenshot als citaat kan gelden, klopt die stelling.
Een screenshot is een verveelvoudiging
Een screenshot of schermafbeelding is een kopie van wat je op dat moment op je scherm ziet. Het is juist de auteur van een werk die mag bepalen of dat werk verveelvoudigd en openbaar gemaakt wordt. Behoudens beperkingen door de wet gesteld, natuurlijk. Die beperkingen zijn deels letterlijk in de wet opgenomen, zoals het citaatrecht. Maar ook een redelijk belang of ‘botsing’ van rechten kan er voor zorgen dat het auteursrecht beperkt wordt.
LawStories in je mailbox?
Screenshot als citaat
Soms heb je een screenshot nodig om duidelijk te maken wat je bedoelt. De schermafbeelding dient dan een doel. Als een screenshot alleen maar versiering is, dan mag het niet gebruikt worden. Maar als je het nodig hebt om iets uit te leggen, zou het best eens onder het citaatrecht gebruikt kunnen worden.
Screenshot van een foto
Alleen een screenshot van een foto, is eigenlijk hetzelfde als de foto zelf gebruiken. Het is alleen maar een ander bestand geworden, maar met dezelfde inhoud: de foto. Als je met het screenshot vervolgens ook nog een logo of watermerk afsnijdt, maak je het alleen maar erger.
Screenshots uit video’s
Een screenshot uit een video of film kan vaak goed dienen als citaat. Bijvoorbeeld wanneer je een film recenseert in een blogpost of een bepaalde scene wil laten zien wanneer je de film in een eigen video bespreekt. De bespreking is dan een gerechtvaardigd doel voor het citaat. Maar let op dat je aan alle 5 de criteria van een citaat voldoet.
Screenshot van een tekst
Je mag een tekst ook niet zomaar overnemen. Een screenshot maken helpt dan helaas niet, omdat ook dat gewoon een verveelvoudiging van de tekst is. Dat is juist een inbreuk op auteursrecht. Alleen de inleiding overnemen of een samenvatting schrijven en verwijzen naar waar het artikel te lezen is, mag natuurlijk wel.