reMarkable 2 review – digitaal notitieboek

8 minuten

Denk jij erover een reMarkable 2 te kopen. Ik heb er destijds best even over nagedacht, want goedkoop is het niet. Ik heb hem inmiddels zo’n 6 maanden en deel graag mijn gebruikerservaring met je.

Schrijven is beter voor je geheugen

Schrijven met een pen, is beter voor je brein. Wat je met een pen opschrijft onthoud je beter dan wat je typt. Toen ik nog studeerde was ik graag tijdens colleges aan het meeschrijven. Simpelweg om mijn aandacht erbij te kunnen houden. Lees het boek Focus maar om te weten waarom dat goed kan werken.

Ik was altijd op zoek naar de ideale notepads en pennen. Het prettigste papier, de fijnste regelafstand, het prettigste om om te kunnen slaan zonder dat het in een irritante spiraal/ringband blijft hangen en een pen die prettig over het papier glijdt.

Mijn favoriete pen is daarom nog steeds de uni-ball eye micro of fine. Na vele omzwervingen ben ik uiteindelijk, als de boekhandel ze verkocht, want dat was niet altijd zo, van die schriften met schijven erin. Daarin kun je namelijk pagina’s verplaatsen en soms kon ik er een krijgen met tabbladen erin, dan was het al helemaal ideaal. Dan hoefde ik maar met één schrift rond te lopen en had altijd pen an papier bij me, of ik nu naar college ging of naar een bestuursvergadering. En het liep dan nooit door elkaar. Eventueel herstructureerde ik dan later wel weer. Ze waren alleen wat prijzig toen, dus kocht ik niet altijd een nieuwe.

Bij gesprekken met klanten schrijf ik ook graag. Met name als het een voorgesprek is voor iets dat ik later nog uit moet werken. Toen ik nog medewerkers had, was het ook wel eens handig als zij die aantekeningen hadden. Dat was dus altijd gedoe met scannen en eventueel zelfs weer printen. Ik probeerde mijn iPad te gebruiken, maar daar werd mijn handschrift niet beter van…

Toen heb ik het een tijdje opgegeven en liep ik dus altijd met meerdere notitieboeken rond. Want eentje voor alle klantgesprekken, vol met van die tabbladstickertjes om alles weer terug te kunnen vinden, en een voor marketing en andere bedrijfsgerelateerde zaken en dan weer los eentje voor alles dat te maken had met de medewerkers en weer apart een voor mijn BBMM-opleiding tot erkend merkengemachtigde.

LawStories in je mailbox?

Bijna wekelijks een nieuwsbrief in je mailbox. Ondernemersverhalen, tips en nieuws over nieuwe wetten en uitspraken.

Gaan we regelen! Maar... hoe heet je eigenlijk?

Alle notitieboeken in één digitaal schrijftablet

Mijn idee van de reMarkable 2 was dat ik dan verlost zou zijn van al die verschillende notitieboeken, ik fijner zou kunnen schrijven dan op een iPad én alles ook nog eens digitaal zou hebben en eventueel automatisch naar getypte tekst om kon laten zetten. Dat ik er ook nog documenten op kon lezen was vooral mooi meegenomen, maar voor mij geen must.

Ik moest lang wachten op mijn reMarkable 2 door alle coronavertragingen, dus had ik alle tijd om me helemaal te verliezen in YouTubefilmpjes over deze schrijftablet. Daardoor kreeg ik het idee dat veel mensen vooral moeite hadden met de mappenstructuur of er een verzinnen. Maar dat kon toch nooit moeilijk zijn? Je doet gewoon hetzelfde als op je computer en klaar is Kees.

Toch moet ik bekennen dat ook ik er wat moeite mee had in het begin. Snel iets opschrijven? Dan maar in de quick sheets. Een notebook of folder aanmaken kostte voor mijn gevoel teveel tijd. Laten we wel wezen, het blijft een e-ink tablet, dus niet zo snel als een computer of iPad. Hierdoor heb ik nog een paar weken ook mijn papieren notitieboek gebruikt.

Wees niet te zuinig met folders

De reMarkable 2 werkt met een overzicht van alle files. Dat zijn zowel folders als notebooks. Je kunt in een folder meerdere notebooks bewaren. Daarnaast zijn er de zogenaamde quicksheets die je overal kunt starten, maar wel maar één tegelijk. Dat laatste vond ik in eerste instantie irritant.

Maar wat ik leerde is dat ik vooral niet te zuinig moet zijn met het aanmaken van folders en notebooks. Juist door er meer te gebruiken dan ik eerst deed, kan ik alles gemakkelijker terugvinden. En wat ik al helemaal een uitvinding vindt, is het opsplitsen van notebooks. Soms worden ze gewoon te groot en dan ben je eeuwig aan het swipen om je pagina’s te vinden. Als mijn notebooks tegen de 35 of 40 pagina’s gaan, trek ik de pagina’s met een bepaald onderwerp er gewoon uit en verhuis ik naar een nieuw notebook. Dat is zo gepiept.

Zo ben ik dus ook makkelijker geworden met het inzetten van de quick sheets. Ik haal gewoon later eventueel een aantal pagina’s er weer uit en zet het om in een eigen notebook.

Templates

De reMarkable heeft zelf al vele templates die je kunt gebruiken. Lijntjes op verschillende afstanden, puntjes, geruit, maar ook allerlei andere vormen, een to-do list, agenda/kalender, bladmuziek en storyboards. Maar je kunt zelf ook templates maken of elders inkopen, zoals bij einkpads of Etsy. Dat zijn meestal gewoon PDF’s of PNG bestanden, die je ook gemakkelijk zelf in bijvoorbeeld Canva (aff.) zou kunnen maken. Sommige aanbieders hebben overigens wel meer vernuftige templates met links erin, zodat ze interactiever worden en meer kunnen dan alleen een plat PDFje.

Synchronisatie met je computer

Alles wat je op de reMarkable zet, komt op de servers van reMarkable te staan. Je krijgt er dus data-opslag bij. Per e-mail of via de reMarkable app kun je vervolgens bestanden naar je eigen computer krijgen. Een directe link met bijvoorbeeld iCloud of OneDrive is er niet.

Al zegt ook einkpads daar een oplossing voor te bieden. En misschien zijn er nog wel meer die het doen. Omdat ik de reMarkable nog steeds vooral als notitieboek gebruik, mis ik het nog niet. Ik heb het daarom niet voor je uitgeprobeerd.

Geschreven tekst omzetten

De reMarkable zet je geschreven tekst, als je wil, om in getypte tekst. Dat werkt prima. Soms herkent hij zelfs het handschrift van mijn man beter dan dat van mij, terwijl mensen normaal mijn handschrift beter kunnen lezen.

Ik schrijf meestal in het Nederlands. Dat herkent hij dus goed.

De documenten kun je vervolgens als PDF ook direct e-mailen.

Tekeningen maken

De reMarkable 2 is natuurlijk alleen maar zwart/wit, maar door de verschillende soorten pennen die je kunt selecteren, in drie verschillende diktes, kun je er ook prima mee tekenen of bijvoorbeeld kalligraferen. Bovendien kun je in lagen werken!

Via de app kun je de documenten vervolgens exporteren naar alle bestandsformaten die je wil, zoals PDF, PNG en SVG.

reMarkable 2 pen + tips

Je kunt kiezen voor twee soorten pennen of ‘markers’. Ik heb gekozen voor de marker plus, waar je voor bij moet betalen. Deze is wat zwaarder en de achterkant werkt als een gum. Verder is er geen verschil.

Je krijgt er een kaartje met 9 tips bij. Dus negen extra puntjes om in de marker te kunnen zetten. Het is namelijk een plastic puntje dat slijt. Omdat het wat zachter plastic is, schrijf het heel fijn, maar slijt het dus ook schuin af. Als een vulpen, zou je wellicht kunnen zeggen, maar het gaat er niet per se prettiger van schrijven. Onlangs heb ik hem voor het eerst vervangen. Ik zal er dus twee tot drie per jaar verbruiken schat ik in. Dat kost me dus maximaal €5,- per jaar en dat vind ik helemaal prima. Pennen met inkt zouden me meer gekost hebben.

Ik vind de pen erg prettig in de hand liggen en in combinatie met het scherm schrijft het erg fijn. Enige frictie, zoals op papier, maar ook weer soepel en smooth genoeg. Ik denk dat ik dit het beste kan vergelijken met het schrijven met mijn favoriete uni-ball pen op een ansichtkaart. Dat zorgt voor het mooiste resultaat/de mooiste versie van mijn handschrift, dus ik ben daar erg blij mee.

Lezen op de reMarkable

Omdat het e-ink is, leest de reMarkable hetzelfde als een e-bookreader. Ik gebruik de chrome-extensie om vooral teksten van websites te bewaren en later terug te kunnen lezen. Hetzelfde doe ik met jurisprudentie.

Omdat het een tablet is, kun je meteen met de hand aantekeningen maken of iets (grijs) markeren. Ik vind dat heerlijk en veel fijner dan comments die je normaal in bijvoorbeeld Word of Acrobat Reader zou toevoegen. Dat doe ik meestal namelijk helemaal niet, omdat ik het gewoon irritant vind. Ik printte dan vaak wat uit. Dat hoeft nu niet meer.

Slotconclusie

Ik sta nog net niet op het punt om een specifieke tas voor mijn reMarkable te kopen. Hij gaat in elk geval overal mee naartoe en heeft al mijn tachtigduizend notitieboekjes vervangen. Heerlijk om altijd alles bij me te hebben en ik kan nu nooit meer dat ene notitieboekje vergeten mee te nemen, er raakt nooit meer een notitieboek vervuild met andere info. Ik kan inmiddels niet meer zonder en wil ook niet meer terug.

Overigens houd ik het gemiddeld denk ik een week of twee uit met mijn reMarkable. Ik weet het eigenlijk niet precies. In elk geval hoef ik hem niet vaak op te laden en als hij erg laag in zijn batterij zit, geeft hij dat onderin aan, zodat ik op tijd weer kan opladen. Dat kan met een USB-C kabel en daar heb ik er altijd wel ergens een van rondslingeren.

Mocht je ook geinteresseerd zijn in een reMarkable 2: ze geven je een 30 dagen proefperiode en ik heb een affiliate link van ze gekregen waarmee je €40,- korting kunt krijgen. (Ik zit al aan het maximum dat ik erop kan verdienen, maar geef jou graag nog de mogelijkheid voor de korting).

Boek hier jouw Oploskoffie

Wil je een enkele of een dubbele?

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je oploskoffie (enkel of dubbel) en kies je tijdstip en locatie.

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Vertel eerst over je onderwerp en over jezelf.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vergrootglas die document onder de loep neemt ter voorbereiding op een Oploskoffie
Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opnameindicatie voor een Oploskoffie met rood rondje
Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)