Dit is een replay van het webinar van juli 2018.
Zo schrijf je een reviewbeleid
Je moet transparant zijn over reviews en recensies. Nep-reviews zijn verboden en je moet vermelden hoe je kunt garanderen dat reviews echt van gebruikers komen. Daarnaast moet je vertellen hoe jij aan de recensies komt. Ook moet je uitleggen hoe je omgaat met negatieve recensiew, hoe je reviews rangschikt en hoe je verder voorkomt dat er misleidende recensies op je website of platform komen te staan.
In dit artikel krijg je voorbeelden te zien van hoe je het goed doet, hoe je het vooral niet moet doen en krijg je een checklist waarmee je zelf je reviewbeleid of recensievoorwaarden kunt schrijven, zodat je aan de nieuwe wettelijke regels voldoet.
Sinterklaas maakt inbreuk op foto’s eigen intocht
Sinterklaas maakt inbreuk op het auteursrecht op de foto’s van zijn eigen intocht. Hij gebruikte de foto’s op zijn webesite, voor Marktplaatsadvertenties en op de Facebookpagina. Zonder naamsvermelding van de fotograaf.
De fotograaf eiste voor negen foto’s een bedrag van in totaal €4000,-. Sinterklaas haalde de foto’s offline, maar weigerde de schadevergoeding te betalen.
De fotograaf ging naar de kantonrechter, maar ving daar bot en moest zelfs €8000,- aan proceskosten betalen aan Sinterklaas. Daarop ging de fotograaf naar het gerechtshof, waar de rollen werden omgekeerd.
Dit werd een interessant arrest, niet alleen vanwege de bedragen, maar juist ook vanwege de discussie over auteursrecht.
Auteursrecht op ‘Sinterklaas, wie kent hem niet’?
Albert Heijn liet op de handscanners in de winkel een afbeelding met ‘Sinterklaas, wie scant hem niet’, zien. Een variant op ‘Sinterklaas, wie kent hem niet’, van Henk Westbroek en Het Goede Doel. Er was geen toestemming voor gevraagd. Uiteindelijk werd het allemaal vriendelijk opgelost en troffen ze de schikking dat Henk Westbroek een kwartier voor de Voedselbank mocht komen winkelen. Een mooie publiciteitsstunt voor beide, die hen waarschijnlijk allebei meer op heeft geleverd dan als ze volledig de juridische weg zouden zijn ingeslagen. Maar als ze dat wel gedaan zouden hebben, wie zou er dan gewonnen hebben?
+ Update oktober 2022 over bol.com
Privéadres bij de KvK
Je KvK-nummer moet je vermelden op zakelijke en commerciële correspondentie, zoals brieven, offertes en brochures, facturen en je website. Je hoeft het niet te vermelden op reclame-uitingen. Maar als iemand je KvK-nummer weet, is ook je privé-adres vindbaar, wanneer je een eenmanszaak, VOF of maatschap hebt.
Vrijwilligers in je team: dit moet je regelen
Wil jij je team uitbreiden met vrijwilligers? Naast medewerkers, freeleancers en/of stagiaires? Let dan goed op wat je moet regelen en welke gevolgen dat heeft voor de vrijwilliger. Het maakt daarbij namelijk ook uit of de vrijwilliger aan de slag gaat voor een commercieel bedrijf of voor een stichting of vereniging.