Ken je de reclamespotjes met de vingerpoppetjes die Gerard Joling of Nick en Simon voor moeten stellen? Als we ze herkennen, is het een portret. Iemand vroeg mij: Waren de reclames van Simpel wel rechtmatig?
Kan een vinger een portret zijn?
Bij een portret gaat het om de herkenbaarheid. Een foto van een look-a-like kan een portret zijn van de persoon waar de look-a-like op lijkt. Een tekening van een persoon, kan een portret zijn van een persoon. De vorm maakt dus niet uit, het gaat om de herkenbaarheid. Kleed je een vinger dus goed aan, zou dat best een portret kunnen zijn.
BN’ers werkten mee aan reclame
Nick & Simon en Gerard Joling werkten mee aan de reclames van Bel Simpel. Niets aan de hand dus. Met toestemming mag je immers altijd een portret openbaar maken.
Portret in reclame zonder toestemming?
Maar wat nou als die toestemming er niet zou zijn geweest? Mag het portret dan wel in reclame gebruikt worden? Wanneer een portret zonder toestemming in reclame voorkomt, is de kans groot dat er sprake is van een redelijk belang waartegen de geportretteerde zich kan verzetten. Het lijkt namelijk alsof de persoon meegewerkt heeft aan de reclame. Dat hoeft een persoon niet zomaar te dulden.
Hoe zit dat dan met die andere Bel Revolutie spotjes?
In Nederland vervalt het portretrecht tien jaar na overlijden. In andere landen bestaat er nog wel zoiets als een portretrecht bij commercieel gebruik, maar niet altijd tot na de dood van de persoon.
Simpel gebruikte personen die al een goed aantal jaren geleden zijn overleden, zoals John F. Kennedy, Ghandi en Einstein. Neil Armstrong is de enige die minder dan 10 jaar geleden is overleden. Ook met die spotjes was dus geen probleem.
Meer lezen over portretrecht en reclame?
– Portret Sabine Uitslag gebruikt voor reclame van Kruidvat
– Portretrecht in Reclame – Van Gaal eist een ton
– Portretrecht: bekende personen en reclame
– ‘Mijn portret op social media mag door iedereen gebruikt worden’
– Foto van Mulisch’ uitvaart in reclame, mag dat?