Portretrecht: Mag Wesley Sneijder na scheiding nog in blote bast lopen?

Wes en Yo gaan scheiden. Ja, ik weet het, ik ben er ook totaal kapot van. Schijnt al lang heel slecht te gaan. En Wes had nog wel een portret van Yo op zijn ribben laten tatoeëren!

Portret sinds 2011

Wesley liet in 2011 een portret van Yolanthe op zijn lijf tatoeëren. En er volgenden nog wel meer tatoeages van elkaar, maar dat zijn geen portretten. Of dit nou een goed gelukt portret is…

Portretrecht?

Hoe zat het ook alweer met het portretrecht? Een geportretteerde, Yolanthe in dit geval, kan een redelijk belang hebben om zich tegen openbaarmaking van haar portret te verzetten. In blote bast rondlopen op een vol strand of in een vol voetbalstadion is best wel een openbaarmaking. Maar eerst komt die belangenafweging: het gaat hier dan om het belang van Wesley om in blote bast rond te mogen lopen tegen het belang van Yolanthe om niet te veel in haar privéleven geschaad te worden.

Onschuldig portret

Het is een zeer onschuldig portret van Yolanthe. Wanneer Wesley het portret aan anderen laat zien, zal haar dat niet zozeer in haar privéleven schaden. Eigenlijk heeft dus niet Wesley hier het probleem, hooguit de roddelbladen en anderen die een foto van de tatoeage publiceren.

Andere belangenafweging

We moeten dan dus niet een afweging maken tussen het belang van Wesley en het belang van Yolanthe, maar tussen het belang van de media, de vrijheid van meningsuiting en het belang van Yolanthe.

De vraag is dus telkens of bij die publicatie specifiek Yolanthe in haar privéleven geschaad wordt. Maar als de berichtgeving juist gaat over Wesley, zie ik niet zo snel hoe Yolanthe daar portretrechtelijke problemen van zou kunnen ondervinden.

Commercieel portretrecht

Wat nog wel wat roet in het eten kan gooien is het commercieel portretrecht dat Yolanthe mogelijk heeft. Ze heeft dan niet (alleen) een privébelang, maar vooral ook een financieel belang. Of zoals ik kort door de bocht wel eens zeg: “Door haar bekendheid kan ze geld verdienen met haar hoofd.” Zij zou gevraagd kunnen worden voor reclamecampagnes, waar ze voor betaald wordt vanwege haar bekendheid. De tattoo is ook een portret, dus wanneer dat commercieel ingezet wordt, kan ze aanspraak maken op een financiële vergoeding.

Dat betekent dus wat goede concealer of een beetje photoshop, wanneer Wesley in blote bast op wil treden in een reclamespotje of op de foto wil voor een sportmerk.

Maar ook dat is dan eigenlijk weer de verantwoordelijkheid van het bedrijf dat Wesley inzet en niet zozeer de verantwoordelijkheid van Wesley zelf. Hij maakt dan niet commercieel openbaar, dat doet het bedrijf.

Leuke dingen voor je mailbox

About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Comments

  1. Heeft Wesley wel een probleem zodra hij reclame gaat maken voor een bedrijf dat tattoos verwijderd? Of voor Centraal Beheer; even Apeldoorn bellen…
    En dan wel te verstaan specifiek deze tattoo?

    • Mooi voorbeeld. Eigenlijk hebben dan nog steeds die bedrijven het probleem, want zij brengen de tattoo in beeld en maken daarmee het portret openbaar. Dit zijn inderdaad wel voorbeelden waarbij ook het privébelang, de eer en goede naam van Yolante een rol spelen en zij dus mogelijk wel een redelijk belang heeft om zich tegen die openbaarmaking te verzetten. Nog los van een mogelijk financieel belang voor het gebruik van haar portret in reclamespotjes.

  2. Heidi Sour says

    Dit gaat over de belangen van Yolanthe maar heeft/hebben de ontwerper en/of tatoeëerder eigenlijk ook nog aanspraak op een vergoeding als Wesley in zijn geboortekostuum staat?
    Als dat zo is, moet die arme jongen misschien maar een bijbaantje zoeken 😉

Speak Your Mind

*