Omgekeerde wereld: Versace kopieert American Apparel

Hoe grote modehuizen soms moord en brand kunnen schreeuwen wanneer de goedkopere kledingwinkels, zoals H&M, designs namaken en bijna-kopieën van couture proberen te verkopen, zo kopieert Versace nu American Apparel. Kun je het je voorstellen?

Kunst van Kesh

Kesh is een kunstenares die twee jaar lang aan haar zwart/wit grafische serie heeft gewerkt. Een serie waar zij het auteursrecht op heeft. Haar Instagram account staat er vol mee. Aan de hand van deze serie maakte zij in 2013 een serie kledingstukken voor American Apparel, met daarin onder meer een heren T-shirt voor $50,-.

Maakt Versace inbreuk op auteursrecht?

Versace. Ze noemen zichzelf een ‘fashion design brand’. Ze ontwerpen alles zelf. Het was tenslotte een merk van een modeontwerper. Maar nu lijkt dat anders te zijn. Versace verkoopt een t-shirt dat toch wel bijzonder veel lijkt op het heren t-shirt van Kesh.


links Kesh, rechts Versace

Een stijl is niet beschermd door auteursrecht

Een zwart/wit, grafisch, gezicht. Is dat niet gewoon een stijl? Een waarbinnen iedereen weer andere soorten gezichten zou kunnen maken? Wellicht. Maar zelfs als het een stijl is, laten we de twee T-shirts eens naast elkaar leggen.
De hals is anders. De vorm van het T-shirt, of in elk geval van de mouwen, is anders.
Beide hebben een zwarte mouw, de een aan de ene kant, de andere aan de andere kant. Beide gebruiken op de ene helft van het t-shirt een zwarte achtergrond en op de andere een witte achtergrond. Dus ook aan de ene kant een wit oog en aan de andere kant een zwart oog. De ene helft van de neus wit en de andere helft zwart. Ga zo maar door.
Maar de vorm van het gezicht is wel anders. Bij Versace is deze ook veel kleiner weergegeven dan door Kesh. Het t-shirt van Versace is drukker, bovendien. Maar beiden gebruiken weer veel driehoeksvormen, rechthoekige wenkbrauwen en benadrukken de wimpers aan de onderkant, wederom met driehoekjes.

Eerste indruk

Als we hier het ‘totaalindruk’ criterium zouden mogen gebruiken (wat eigenlijk niet hoort in het auteursrecht), zou ik zo zeggen dat het hetzelfde is. Vooral mijn eerste indruk van de twee shirts was dat ze bijna exact hetzelfde zijn. Mij viel vooral de hals op als verschil. Als je iets beter gaat kijken, zie je natuurlijk nog veel meer verschillen, maar is dat voldoende?

Fabel: de 7 verschillen

In modeland gaat een fabeltje rond dat als er maar een aantal verschillen zijn, je geen inbreuk maakt. Dat is echter niet waar. Of er inbreuk gemaakt wordt is niet gelieerd aan een getal of percentage. We kunnen hier misschien wel tot 15 verschillen komen, maar dat hoeft niet genoeg te zijn.

Auteursrechtelijke trekken

De vraag is of de auteursrechtelijke trekken zijn overgenomen. Of de kenmerkende elementen zijn overgenomen. Stijl buiten beschouwing gelaten. Contrast en tegenstelling gebruiken is natuurlijk niet nieuw. Maar een hoofd zo groot op een t-shirt, de mouwen, de wenkbrauwen, de driehoekige wimpers etc., dat zijn wat mij betreft toch wel auteursrechtelijke trekken die zijn overgenomen. Daarmee maakt Versace inbreuk op het auteursrecht van Kesh.

Kesh klaagt Versace aan

Als het aan Kesh ligt, gaan ze dit in de rechtszaal uitvechten. Ze heeft al een advocaat in de arm genomen. Maar eerlijk is eerlijk: de kans is groot dat ze alsnog schikken, om tijd en geld te besparen.

Ben jij het er mee eens? Lijken ze te veel op elkaar of kan dit nog wel door de beugel?

Lees meer bij New York Magazine / Page Six / Vogue UK / The Fashion Law

CATEGORIE:

Over Charlotte

Charlotte Meindersma is ‘de social media jurist van Nederland’ en oprichter van Charlotte’s Law & Fine Prints. Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Boek hier jouw Oploskoffie

1
Dubbel of enkel
2
Datum en tijd
3
Laatste vragen

Wil je een enkele of een dubbele?

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Kies eerst je oploskoffie en vertel over je onderwerp en wie je bent. Daarna kun je een tijdstip uitkiezen.

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je tijdstip en of we elkaar zien.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)