Mag je een RSS-feed herpubliceren?

Een blog herpubliceren mag niet zomaar. Daar heb je toestemming voor nodig. Hetzelfde geldt voor het herpubliceren van andere content, zoals foto’s, teksten en muziek. Op welk medium je dan ook herpubliceert. Maar wat mag er dan wel, zonder dat je toestemming nodig hebt?

auteursrecht - mag je RSS feeds herpubliceren?

Wat is RSS

RSS is eigenlijk een oude techniek en wordt, na de komst van social media, steeds minder gebruikt. Het is een zogenaamd xml-bestand dat door een website wordt gegenereerd en gepubliceerd. Bij WordPress worden bijvoorbeeld automatisch al RSS-feeds gegenereerd. Via RSS wordt vervolgens nieuwe content gepubliceerd. Content die via RSS wordt gepubliceerd, kan alleen gelezen worden met een RSS reader. Vroeger was dat bijvoorbeeld Feedly, maar veel browser hebben een RSS reader ingebakken zitten. Een andere bekende is Bloglovin’.

Je mag RSS wel lezen, maar niet herpubliceren

Content kan via een RSS deels of geheel gepubliceerd worden. Soms zul je moeten doorklikken om alle content te kunnen lezen. Dan kom je terecht op de website met de overige content. Is het een RSS-feed met de volledige content, dan hoef je dus niet door te klikken. Je mag de content dus lezen op de manier waarop het is aangeboden. Dat wil alleen nog niet zeggen dat je de RSS-feed ook weer mag publiceren. Door het publiceren van de RSS-feed, zul je immers ook steeds de content publiceren. Als je een RSS-feed op je eigen website plaatst en het mogelijk maakt dat anderen het kunnen lezen, zal de content zelfs, in elk geval tijdelijk, op de server van jouw website worden opgeslagen.

RSS feed op Twitter publiceren

Mag je met je eigen Twitter-account een RSS feed van een ander publiceren? De content wordt in dat geval automatisch gekopieerd naar die tweet. Dat is een verveelvoudiging. En het is nu juist het verveelvoudigen dat een recht is van de auteursrechthebbende. Toch zal het niet altijd een probleem zijn om een RSS feed via Twitter te publiceren. Vooral het overnemen van de foto mag niet. Maar slechts de eerste zin tweeten, waarbij mensen moeten doorklikken naar de overige content, dat is misschien wel een aankondiging in de zin van een citaat.

RSS gebruiken om blogs te embedden

Wat bijvoorbeeld Bloglovin’ doet is jouw RSS feed gebruiken om je blogs te tonen, zoals ze er ook op jouw website uitzien. Mensen gaan dus niet meer naar jouw website toe, maar kunnen jouw blogs lezen binnen Bloglovin’. Dat is geen inbreuk op auteursrecht, omdat ze je content niet kopiëren en het geen nieuwe openbaarmaking is. Het beste wat je kunt doen is je RSS feed zo instellen dat alleen de inleiding van je blogs in je RSS feed getoond worden, zodat mensen moeten doorklikken naar jouw website om het geheel te kunnen lezen.

Inleidingen publiceren mag meestal wel

Alleen een inleiding overnemen via de RSS feed is meestal geen probleem. Mits je dat op de juiste manier doet tenminste. De titel en inleiding kunnen dan gezien worden als een aankondiging van de rest van het artikel. Zo’n aankondiging is een gerechtvaardigd doel binnen het citaatrecht. De naam- en bronvermelding mogen in dat geval niet vergeten worden. Alleen maar ‘lees meer’ is dus niet voldoende. De naam van de auteur en de titel van de website waar naar verwezen wordt, moeten ook overgenomen worden. De titel mag overigens niet aangepast worden. Dat zou een inbreuk zijn op het persoonlijkheidsrecht van de maker. Ook mag je alleen citeren uit content die rechtmatig openbaar is gemaakt.

 27,48 excl. BTW

Koop: Wetboek voor Bloggers


Lees verder

Ik zie een deel van mijn blog op een andere website, mag dat?
Mag Bloglovin’ websites in iframes tonen?
Moet MyJour betalen voor een foto op social media?

Leuke dingen voor je mailbox

About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Comments

  1. Toevallig werd ik gisteren via een van de bloggersfacebookgroepen gewezen op een artikel van nosegraze, waarin werd uitgelegd dat bloglovin de artikelen overneemt en zijn eigen commentsysteem eronder zet. Ik neem aan dat dit ook onder auteursrecht valt in Nederland, maar hoe zit dit in Amerika? Bloglovin is volgens mij een Amerikaans bedrijf. Maakt het ook nog verschil dat bloglovin steeds meer verandert in een social media platform?

    https://www.nosegraze.com/bloglovin-is-stealing-posts/

    • Over Bloglovin’ heb ik ook eerder al eens geschreven. Daar gaat het specifiek over het tonen in een iframe. In principe kopiëren ze daarmee de content niet. Ze laten alleen jouw website in hun website zien. Ze embedden het. Daarmee maken ze niet openbaar én verveelvoudigen ze ook niet. Het mag dus. Zowel naar Nederlandse als Amerikaanse maatstaven.

  2. Ik volg je al heel lang ik vroeg me af of je over de situatie met Bloglovin’ ging schrijven. Is het ook geen inbreuk op auteurs recht als Bloglovin’ de link van de iframe zo instelt dat het zegt aan Google dat de originele content op hun platform staat en niet op jou blog (canonical URL)? Bedankt trouwens om al deze informatie op je blog te delen, ik leer er heel veel van 🙂 Xxx Jolien

    • Met een canonical url zeg je eigenlijk vooral dat je de belangrijkste bron bent. Het zegt niet dat je ook de eigenaar bent van de content. Het is in elk geval flauw dat ze het doen, maar het is niet per sé onrechtmatig.

Speak Your Mind

*