“Maar die poster heb ik toch gekocht?”
Stel, je hebt een fotograaf mooie foto’s laten maken en afdrukken gekregen. Of je bent naar een museum geweest en kocht daar een mooie poster van je favoriete werk. Misschien kocht je een afbeelding, digitaal, via internet. Je bent dan eigenaar van die specifieke foto of poster, toch? Dan mag je daar toch ook alles mee doen wat je wilt?
Dat is gedeeltelijk waar.
Dat specifieke exemplaar is van jou en heeft de auteursrechthebbende weinig meer over te zeggen. Als jij het wilt doorverkopen mag dat dus.
Kopieren, letterlijk, danwel zelf een versie van het digitale bestand houden en een kopie van het bestand weggeven/verkopen, mag echter nog steeds niet.
Ook mag je het werk niet ‘verminken’ en in die zin er dus geen veranderingen op aanbrengen.
Voornamelijk voor de mensen die wel eens pinterest gebruiken zal de foto op hout bekend voorkomen. Een print, op gewoon papier, van een foto, wordt in spiegelbeeld op hout overgebracht doormiddel van een speciaal soort lijm. Nu de foto op hout zit, is het dan nog dezelfde foto of is het er een kopie van?
Onlangs heeft het Hof Den Bosch uitgemaakt dat posters die door middel van een chemisch proces op canvas worden overgezet wel inbreuk maken op het auteursrecht. Er wordt namelijk een heel ander (duurder) product van gemaakt. Er zullen andere mensen in dit product geinteresseerd zijn dan in de (goedkopere) poster zelf.
Let dus op dat je niet zomaar de (decoratieve) 2D kunst die je kocht, kunt gebruiken op een andere manier en zonder gevolgen kunt doorverkopen.
Maak jij wel eens van een mooie plaat op internet een transfer op bijvoorbeeld een T-shirt of katoenen tas? Of heb je ook wel eens zo’n houten fotoblok gemaakt met een foto die je niet zelf gemaakt hebt?