Een link delen mag (bijna) altijd. Vinden we allemaal ook wel logisch, denk ik. Toch is het niet altijd zonder gevaar. Wanneer je een link naar een artikel post op Facebook, komt er vaak ook een afbeelding mee. Dat is geen link meer. Die afbeelding wordt opgeslagen op de servers van Facebook. Dat is dus een inbreuk op het auteursrecht op die afbeelding. Wie is daarvoor aansprakelijk?
Opslaan = inbreuk
Wanneer je een link deelt op Facebook en Facebook dan ook een afbeelding overneemt, slaat Facebook die afbeelding op de eigen servers op. Dat opslaan is verveelvoudigen. Verveelvoudigen is juist een van de rechten van een auteursrechthebbende. Zonder toestemming en zonder gebruik te kunnen maken van een uitzondering op het auteursrecht, is het een inbreuk. Voor een inbreuk mag schadevergoeding gevorderd worden.
Tonen = inbreuk
Natuurlijk laat Facebook de afbeelding ook zien. Het is een openbaarmaking van de afbeelding. Dat het elders ook al openbaar was, doet niet ter zake. Dat tonen van de afbeelding is daarom ook een inbreuk op auteursrecht waar schadevergoeding voor gevorderd mag worden.
Met toestemming mag alles
Met toestemming mag je natuurlijk wel de link delen en de foto mee over laten nemen.
Als een website social media deelknoppen bij een artikel heeft staan, mag je daar de toestemming uit afleiden. Als zij dan toch niet willen dat de afbeelding mee overgenomen wordt, dan moeten ze dat zelf technisch goed regelen op hun website.
MyJour
Voormalig journalistiek platform MyJour liep ook tegen dit probleem aan. Ze waren een soort Blendle, waar je artikelen per stuk kon betalen en lezen. Helaas is het inmiddels ter zielen.
Ze hadden een licentie voor een artikel met daarbij de afbeelding. Op Facebook linkten ze naar het artikel, waarbij automatisch de afbeelding werd meegenomen. Dat hadden ze tegen kunnen houden op hun website, maar dat hebben ze niet gedaan. Ze hadden geen licentie om de afbeelding ook op Facebook te publiceren.
Het werd een rechtszaak.
Omdat MyJour niet heeft tegengehouden dat de foto werd gepubliceerd, zijn ze verantwoordelijk gehouden voor de publicatie en moesten ze dus schadevergoeding betalen.
Verwijder de foto
Als je zelf een website hebt en niet wil dat foto’s worden overgenomen wanneer er een link naar een artikel wordt gepubliceerd, moet je dat zelf op je website uitzetten.
Als je zelf een link plaatst op social media, en de foto komt automatisch mee, klik dan op het kruisje om het te verwijderen. De foto wordt dan niet meer getoond.
Zelf aansprakelijk
Als jij de link gedeeld hebt op Facebook, Twitter of elders, ben jij daarvoor verantwoordelijk en aansprakelijk. Blijkt het een inbreuk op auteursrecht te zijn, kan in principe bij jou de schadevergoeding gevorderd worden.