Wat levert Prinsjesdag ondernemers op?
Terwijl de stoet met paarden voor mijn huis langstrekt ter oefening voor Prinsjesdag ben ik een aantal ondernemers aan het geruststellen over de Wet DBA en de gevolgen daarvan. Wat gaat Prinsjesdag ons ondernemers bieden?
foto: Roel Wijnants CC BY-NC
Fiscale voor en nadelen
Die uitgelekte stukken heb ik niet gezien. Of ik me als jurist door alle cijfertjes heen wil werken is overigens ook maar de vraag, dan was ik wel accountant geworden ofzo. Er schijnen wel weer wat veranderingen aan te komen in de bijtelling van een zakelijke auto en de berekening van belasting in box 3 gaat waarschijnlijk anders worden. Daar heb ik gelukkig een mannetje voor. Dus veel meer dan dat het spaargeld waar we toch al geen rente meer op kregen misschien eens elders weg moeten gaan zetten, weet ik ook niet. Hoe dan ook, het was al flauw dat er met een fictieve rente gerekend werd, waardoor je belasting moet betalen over rente die je helemaal niet krijgt.
LawStories in je mailbox?
Innovatie wordt gestimuleerd
De overheid wil nog steeds innovatieve starters stimuleren. Dat deden ze al in 2015 door vooral startups te steunen en het MKB te helpen groeien. Door het zogenaamde ‘Aanvullend Actieplan MKB-financiering’ zouden er afgelopen jaar maatregelen genomen zijn die moeten hebben gezorgd voor €2,5 miljard aan nieuw MKB-financiering. Vanaf 2017 komt er €50 miljoen extra beschikbaar voor de stimulering van start-ups en het MKB.
Kunst en Cultuur
Terwijl de subsidies voor de Nederlandse Kunst- en Cultuursector steeds minder worden, is de Creatieve Industrie wel een van de door de overheid aangewezen topsectoren, omdat het een van de snelst groeiende sectoren is van Nederland. Dat dit zo belangrijk is voor de overheid en dat het zo’n innovatieve sector is, zien we overigens niet terug Nationale Iconen, waarvan op 7 september jl. de finalisten bekend werden gemaakt. Daarnaast zou de creatieve industrie voor veel werkgelegenheid zorgen. Vraag ik me toch af: zullen dat banen zijn of meer ondernemers (waaronder ZZP’ers)?
Betere communicatie over Wet DBA
Ondernemen lijkt er nauwelijks meer bij te zijn tegenwoordig. Door de Wet DBA zijn veel te veel opdrachtgevers bang geworden om nog ZZP’ers in te zetten. Tien procent doet het al niet meer en dertig procent twijfelt erover. Twintig procent van de ZZP’ers heeft nu al meer problemen met het binnenhalen van opdrachten door de Wet DBA. Zelfs als het gaat om een relatief kleine hoeveelheid werk. De Belastingdienst keurt maar weinig modelcontracten goed, geeft weinig concrete informatie en ze blijft er maar op hameren dat het gaat om controle achteraf en niet de papieren werkelijkheid. Wiebes beloofde gisteren, de dag voor Prinsjesdag, nog beterschap in zijn voortgangsrapportage. https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2016/09/19/kamerbrief-1e-voortgangsrapportage-dba
To little, to late, als je het mij vraagt. Bovendien wijst Wiebes nu veel ZPP’ers als werknemers aan ‘omdat ze dat altijd al geweest hadden moeten zijn’, terwijl het steeds maar werken via een uitzendbureau, payrolling of kortstondige arbeidsovereenkomsten helemaal niet altijd de voorkeur heeft. Als ondernemer ben je veel flexibeler. Maar goed, dit gaat met Prinsjesdag nog niet opgelost worden.
Combinatie winkel en horeca
Een wijntje terwijl je haar geknipt wordt, een biertje terwijl je in de rij staat voor de barbier. Klinkt romantisch, niet? Er zijn gemeenten die daar al een pilot mee gestart zijn, maar de SlijtersUnie was daar niet blij mee. Ze spanden een rechtszaak aan tegen de Vereniging Nederlandse Gemeenten. De verkeerde partij, dus SluitersUnie verloor. Terwijl de overheid in 2016 juist wilde dat er meer ruimte zou komen om winkels met horeca te combineren. De concept stores vliegen ons al om de oren en de overheid wil er meer, maar onder meer de SlijtersUnie willen er juist minder.
Vermindering Regeldruk
Goed, mijn laatste hoop is dan nog gevestigd op de vermindering van de regeldruk. Dat beloofden ze ook al voor 2016, met name voor bepaalde sectoren. Als ondernemers zitten we niet te wachten op al te gedetailleerde regels. Dat kost tijd en dus geld, waardoor we minder kunnen innoveren en niet zo snel kunnen groeien. Is dus ook in het belang van de overheid. Nu maar hopen dat ze niet onze fiscale voordelen de das om gaan doen, waar we onze verzekeringen en pensioen van moeten betalen. Werknemers betalen die via hun werkgever. Hebben ze dus geen belastingkorting voor nodig.
We zullen het zien. Wat zijn jouw hoop en verwachtingen van Prinsjesdag?
Lees meer:
– Dit gaat er voor Ondernemers veranderen in 2017
– Wet DBA: problemen en oplossingen
– Hoe nuttig zijn modelcontracten en de wet DBA