User generated content is content die anderen hebben gemaakt, maar dat jij wil gebruiken. Foto’s van fans. Spontane aanbevelingen op social media. Inzendingen voor wedstrijden. Content van de door jou ingehuurde influencers. Content over jouw producten of diensten. Toch mag je die niet zomaar gebruiken. Graag leg ik je uit hoe het wél kan.
Geen toestemming = niet gebruiken
Even terug naar de basis. Wie content heeft gemaakt is daar de auteursrechthebbende van. Die mag dus ook bepalen of die content openbaar wordt gemaakt en wordt verveelvoudigd (gekopieerd, gewijzigd etc.). Kortom: wil je content van een ander gebruiken, heb je daar in principe toestemming voor nodig.
Hashtag ≠ toestemming
Een hashtag is nog geen toestemming. Iedereen kan een hashtag vinden en gebruiken, zonder te weten wat de bedenker van de hashtag ermee bedoeld heeft. Misschien weten ze zelfs niet eens wie de bedenker is van de hashtag.
Het helpt daarom ook niet om de hashtag in je bio op te nemen en daar uitleg te geven. In principe is niemand eigenaar van een hashtag.
Er kan hooguit sprake zijn van een merkinbreuk, wanneer een bedrijf of organisatie een hashtag waar een merk in genoemd wordt op een verkeerde manier gebruikt. Maar andersom kan het dus nooit zo zijn dat als een ander een hashtag met jouw merk erin gebruikt, jij die content zou mogen gebruiken.
Hoe kun je toch een hashtag gebruiken?
Wil je toch via een hashtag user generated content ontdekken? Geen probleem natuurlijk!
Het gaat erom wat je ermee doet wanneer je de content ontdekt hebt.
- Na het ontdekken kun je alsnog om toestemming vragen
- Je kunt het delen via deelknoppen op social media
- Je kunt de content embedden.
Je eigen hashtags maken kan dus alsnog handig zijn, om content gemakkelijker te kunnen vinden. Ook als je het voor wedstrijden wil gebruiken. Je moet alleen even checken of iemand ook de bedoeling had om het in te zenden.
Influencer content
Heb je een ander opdracht gegeven om content te maken over jouw dienst of product? Dat geeft je nog geen toestemming om het te gebruiken.
De maker van de content is immers de auteursrechthebbende.
Je kunt uiteraard, zowel vooraf als achteraf, wel afspreken dat je die content mag hergebruiken. Spreek dan af hoe je de content mag gebruiken (mag er bijvoorbeeld een nieuwe campagne, met billboards en advertenties, mee gemaakt worden), of deze aangepast mag worden, of er naamsvermelding bij moet komen te staan, hoe lang die content gebruikt mag worden (misschien wil de influencer na verloop van tijd niet meer met het merk of bedrijf geassocieerd worden) en mag het alleen binnen Nederland of ook daarbuiten gebruikt worden?
Spreek dit vooral schriftelijk af. Het liefst als een licentie.
UGC op de website: linken en embedden
Op social media kun je helaas niet embedden, maar op je website kan dat juist wel. Je mag een recensie op social media niet zomaar copy-pasten naar je eigen website of een beoordelingswebsite, maar embedden mag je het wel. Dat doe ik ook op mijn website. Ik embed bijvoorbeeld de tweets op mijn recensiepagina en embed instagram posts met foto’s van presentaties.
Uiteraard mag je ook altijd linken naar bestaande content, wanneer je niet kan of wil embedden. Eventueel kun je samenvatten wat achter die link te vinden is.
Citeren
Een andere optie is om content te citeren.
- de content moet al rechtmatig openbaar gemaakt zijn
- je mag niet meer overnemen dan maatschappelijke aanvaardbaar
- je mag het alleen gebruiken als aankondiging of beoordeling of vergelijkbaar (serieus) doel
- naam- en bronvermelding zijn verplicht
- overige persoonlijkheidsrechten moeten gerespecteerd worden
Dat betekent meestal dat je de content in een nieuwe context moet plaatsen en niet op zichzelf kunt gebruiken, omdat je anders meer overneemt dan aanvaardbaar is. Bovendien kun je niet citeren in een reclameboodschap of bijvoorbeeld als uitgelichte afbeelding bij een artikel.
Contentrecht
Er zijn dus vele mogelijkheden om content van een ander te gebruiken. Natuurlijk door toestemming te vragen, maar ook zonder toestemming kan er veel, zoals linken, embedden, citeren en delen op social media.
Wil je meer weten over het gebruik van bestaande content en wat anderen met jouw content mogen doen? Lees dan #contentrecht. In tal van voorbeelden en met praktische tips leer je wat de rechten zijn als het om content draait.
-
Charlotte’s Law Talks€ 49
-
#Contentrecht€ 22,00