Dromen zijn meestal nogal fantasierijk. Bizar zelfs. Ze kunnen je ook op goede ideeën brengen. Nou weten we dat ideeën niet door het auteursrecht worden beschermd, maar kunnen dromen wel door het auteursrecht beschermd zijn?
Auteursrecht bij een niet bewuste schepping
Het auteursrecht verkrijg je vanzelf. Hoef je niets voor te doen. Het werk moet alleen wel voldoende creatief zijn. Het moet een ‘eigen en oorspronkelijk karakter’ hebben en ‘het stempel van de maker’ dragen. De vraag is hier wat wanneer we iets een werk mogen noemen. Volgens de Hoge Raad hoeven we niet bewust een werk te scheppen.
Auteursrecht op je dromen claimen
Jouw dromen zijn dus van jou en van niemand anders. We kunnen tenslotte onbewust een werk scheppen. Maar ja, iets dat in ons hoofd zit, is nog geen werk. Om auteursrecht op je droom te kunnen claimen, moet je dus meer doen dan alleen maar dromen en proberen die droom te onthouden. Het werk moet namelijk ‘tot uitdrukking zijn gebracht’. Dat kan bijvoorbeeld door het voor te dragen, op te schrijven, uit te tekenen, er een liedje over te schrijven of hoe jij ook denkt je droom het beste tot uitdrukking te kunnen brengen.
Beschermd is dat wat jij tot uitdrukking hebt gebracht
Is dan je volledige droom beschermd? Nou ja, in elk geval de wijze waarop jij het tot uitdrukking hebt gebracht. Als jij een lied hebt geschreven en iemand schrijft daarvan een gewone tekst, zal dat waarschijnlijk een inbreuk opleveren. Maar heb je een foto gemaakt en schrijft iemand vervolgens daar een tekst bij, dan waarschijnlijk niet. De tekst zal tenslotte een interpretatie zijn van de foto en niet een verveelvoudiging. Het ‘idee’ van jouw droom is namelijk nog steeds niet beschermd. Hoe absurder de droom, hoe beter jouw uitdrukking daarvan waarschijnlijk beschermd is. Een ander zou tenslotte niet zomaar hetzelfde verzinnen.