Hoe kom ik aan gratis foto’s?

Dit is een blogpost uit 2014. De licenties heb ik destijds gelezen en gecontroleerd, maar kunnen inmiddels gewijzigd zijn. Lees ze daarom altijd nog zelf voor je beelden gaat gebruiken.

Het verbaasde mij oprecht. Bloggers die klagen dat andere bloggers hun tekst en foto’s gebruiken, maar zelf beelden van pinterest plukken of aan het ‘rebloggen’ slaan. Vragen om toestemming? Dat kost te veel tijd. Zoeken naar Creative Commons beeld? Te veel rotzooi. Daarnaast hebben website bouwers vaak tijdelijk beeld nodig om te laten zien hoe een website er uit kan komen te zien wanneer de echte beelden er tussen staan. Iemand die een presentatie moet geven wil dit ook graag aanvullen en onderbouwen met beeld, ook als het geen citaat is. En een e-book zonder plaatjes is ook maar saai.

Kortom: tips om aan gratis beeld te komen zonder om toestemming te hoeven vragen, zonder dat jij je af hoeft te vragen of er sprake is van een citaat, zonder dat het uitmaakt of je de beelden commercieel gebruikt en zonder langs ellenlange pagina’s met rampzalig slecht beeld te hoeven scrollen. Snel goede en gratis foto’s scoren doe je zo:

Gratis foto's voor commercieel gebruik

 27,48 excl. BTW

Koop: Wetboek voor Bloggers


Lees ook: De 14 beste bronnen voor gratis foto’s

Gratis Stockfoto’s

Er zijn best een hoop sites die gratis stockfoto’s aanbieden. Ik ken ze niet allemaal. Gelukkig maar, zou ik willen zeggen. Er zijn ook stockfotosites die zowel gratis als betaalde beelden aanbieden. Hieronder geef ik een lijstje met links naar de gratis foto’s. Ik heb ze al gecheckt op commercieel gebruik, dus je kunt gerust je gang gaan. Beelden mogen niet per definitie bewerkt worden. Wil je dat wel, zul je daar de licentie nog even op na moeten slaan. Ik kan geen garanties geven met betrekking tot de licenties. Ze kunnen tenslotte tussentijds ook nog eens wijzigen. Zorg daarom dat, als je echt zeker wil weten dat de manier waarop jij het beeld wilt gebruiken, volgens de licentie is toegestaan.

 • Unprofound – Gemaakt voor jullie! Geen account nodig, gewoon downloaden en gratis commercieel gebruiken, zelfs zonder naamsvermelding. Dat komt omdat de bedenker van deze site zelf ooit moeite had met het vinden van beeld dat hij kon gebruiken. Enige dat je niet mag doen is de foto’s verkopen. In dit geval wel verstandig: een screenshot maken met bewijs dat je de foto hier gedownload hebt en dus gratis mocht gebruiken.
 • RGBstock – Deze foto’s mogen gratis en commercieel gebruikt worden wanneer je een account hebt aangemaakt bij RGBstock. Je mag de foto’s zelf alleen niet verkopen of er (betaalde) sublicenties van uitgeven. Je mag ook geen prints of andere producten van deze foto’s verkopen of de foto’s verwerken in website (templates) die je verkoopt. Bovendien mag je de foto’s niet gebruiken om te verwerken in een logo. De foto’s mogen dus wel gebruikt worden in bijvoorbeeld eigen websites, (e-)boeken, flyers of (laten) printen om je eigen kantoor mee te decoreren.
 • MorgueFile – Morguefile biedt veel gratis foto’s aan van verschillende kwaliteit. Je mag de foto’s niet doorverkopen of de illusie wekken dat jijzelf de maker van de foto bent. Let wel op: het lijkt op deze site net alsof je ook via andere beelden gratis beeld kunt downloaden, maar dat zijn vaak alsnog betaalde beelden. Blijf dus binnen de tab MorgueFiles naar gratis beeld zoeken.
 • FreePixels – Freepixels biedt gratis beeld aan. Je kunt ze ook eenvoudig via social media delen. Je mag deze foto’s echter niet verkopen of in een eigen database opnemen om (gratis) te verspreiden. Bovendien mag je de foto’s niet gebruiken in een logo. Een account aanmaken is in principe niet nodig.
 • Freerange – Freerange biedt veel gratis stockfoto’s aan na het aanmaken van een account. Als je zoekt naar beeld, staan daar ook beelden tussen waar je wel voor moet betalen, maar dit wijst zicht vanzelf. Wederom mag je de beelden niet te koop aanbieden of verder distribueren. Alleen zelf gebruiken. Ben je een webdesigner, laat dan je klant voor de zekerheid zelf een account aanmaken (of doe dat namens jouw klant) en laat hen de foto’s nogmaals downloaden.
 • Fotolia Free pics of the week – Fotolia stelt elke week 3 foto’s in hoge resolutie gratis ter beschikking. Zie het als sampling. De gebruikelijke licentievoorwaarden zijn van toepassing. Let daar op! Maak overigens eventueel een screenshot om te bewijzen dat je deze foto gratis kon gebruiken. Je moet een account hebben om de gratis beelden te kunnen downloaden.
 • iStock Free files of the week – Heb je een account bij iStock (onderdeel van Getty), dan kun je elke week bepaalde foto’s en video’s gratis downloaden. Dit is hetzelfde systeem als bij Fotolia. Blijf dus letten op de rest van de licentie!
 • Dreamstime gratis afbeeldingen – Dreamstime biedt niet de mooiste foto’s. Er staan veel foto’s en afbeeldingen van amateurs tussen. Deze foto’s mag je, na het aanmaken van een account, gratis gebruiken. Meestal wel met naamsvermelding en link naar dreamstime.
 • Everystockphoto – Everystockphoto biedt geen eigen stockbeeld aan, maar is een zoekmachine die zoekt naar gratis stockbeeld. Blijf dus goed op de licenties letten.
 • Imagebase – Foto’s gemaakt door slechts 1 persoon: David Niblack. Een echte licentie heeft hij niet, maar op zijn site geeft hij aan dat je de foto’s mag gebruiken zoals je wil en dat naamsvermelding niet verplicht is. Geen aanmelding nodig.
 • Open Photo – Op deze site worden door meerdere mensen foto’s aangeboden. Altijd gratis, maar de licentie kan per foto verschillen. Daar zul je goed op moeten letten. Aanmelden is niet nodig.
 • Pattern Pictures – Hier kun je, zoals de naam al zegt, veel foto’s met patronen vinden, die je vooral als achtergrond goed kunt gebruiken. Geen inschrijving nodig. Ze geven een eigen licentie uit, waarmee je de foto’s mag gebruiken zoals nodig, zolang je ze maar niet doorverkoopt.
 • Refe – Refe verkoopt eigenijk foto’s, maar geeft een hoop foto’s gratis weg op hun tumblr site. Allemaal met een telefoon gemaakt (die foto’s had jij zelf dus ook kunnen maken). De licentie is erg summier opgesteld. Je mag er erg veel mee, maar je mag de foto’s niet aan anderen weggeven of verkopen en er niet je eigen naam bij plaatsen. Je hebt geen account nodig om foto’s via de tublr site te downloaden.
 • Foodie’s Feed – Jakub biedt zijn food photo’s gratis en in hoge resolutie aan op zijn website en via een e-mailabonnement. Je mag de foto’s commercieel gebruiken, maar voor het gebruik van de foto’s geen geld vragen. Je mag de foto’s niet doorverkopen en niet gebruiken voor producten die je verkoopt, zoals prints van de foto’s of andere zaken. Hij geeft hiermee geen heel duidelijke licentie, maar de licentie lijkt wel erg ruim te zijn. Naamsvermelding is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd.
 •  

  Gratis Foto’s Creative Commons Licentie

  Voor de iets minder luie beeldzoeker raad ik toch echt nog steeds creative commons aan. Ik vind het een prachtig initiatief en er zijn veel fotografen die het ook als marketingmiddel inzetten. Je kunt meestal zoeken op licentie, zodat je zeker weet dat je goed zit. Ik raad je wel aan bewijs van deze licentie te verzamelen, zoals door het maken van een screenshot. Hieronder een paar sites die het zoeken naar (goede) creative commons beeld makkelijker maken:

 • Creative Commons Search – Waar kun je beter zoeken dan via de bron zelf? Via CC search kun je alle grote CC licentiegevers doorzoeken.
 • Flickr – Tik trefwoorden in, laat enkel op bepaalde licenties zoeken en je vindt het beeld dat je zoekt.
 • Photopin – Photopin is een tool die het zoeken naar creative commons beeld op Flickr makkelijker maakt.
 • Compfight – Compfight is, net als Photopin, een alternatieve manier om Flickr beelden te vinden.
 • 500px – 500px is hetzelfde idee als Flickr. Over het algemeen tref je hier echter hoogwaardiger beeld aan. Je kunt hier zoeken op de gewenste creative commons licentie, zodat je alle beelden zonder juiste licentie overslaat.
 • Ga het na – Prachtig historische beelden uit het Nationaal Archief die onder creative commons licenties gebruikt mogen worden. De beste zoekmethode is het ingeven van de licentie zelf in het zoekveld.
 • Wikimedia Commons – Wikimedia Commons zijn als het ware de Creative Commons van Wikipedia.
 • Google Advanced Search – Een gouwe ouwe. Vink de juiste licentie aan en tik de gewenste zoekwoorden in om het geschikte beeld te vinden.
 •  

  Foto’s in het Publiek Domein

  Publiek Domein of Public Domain wil zeggen dat de beelden inmiddels niet meer door het auteursrecht beschermd worden en dus vrij en gratis gebruikt kunnen worden. Je hebt geen toestemming meer nodig voor het gebruik van deze foto’s. In Nederland vervalt het auteursrecht 70 jaar na de dood van de maker of als de maker/auteursrechthebbende was, 70 jaar na eerste openbaarmaking van het werk. In Nederland is het niet mogelijk om vrijwillig je beelden in het publieke domein te plaatsen, maar je kunt natuurlijk wel bij je werk aangeven dat mensen het vrij mogen gebruiken. In sommige andere landen is het wel mogelijk werk in het publieke domein te brengen. Een aantal goede bronnen voor gratis foto’s waar geen auteursrecht meer op rust tref je hieronder aan:

 • Wikipedia – Wikipedia heeft een mooie lijst opgenomen met nog meer goede bronnen voor het vinden van content in het publieke domein.
 • Getty Open Content Program – Via Getty Search Gateway kun je ‘Open Content Images’ vinden die je gratis en zonder toestemming kunt gebruiken, omdat de foto’s in het publieke domein vallen of door Getty op deze manier ter beschikking zijn gesteld. Zorg wel dat het hokje bij ‘Open Content Images’ is aangevinkt.
 • Rijksmuseum – Op de website van het Rijksmuseum kun je alle beelden vinden die inmiddels tot het publieke domein behoren. Gratis te downloaden en te gebruiken.
 • Flickr The Commons – Foto’s in het publieke domein via Flickr.
 • Public Domain Review – Een mooie site waar je naar historische beelden kunt zoeken die zich in het publieke domein bevinden.
 • Europeana – Deze site heeft als doel Europees cultureel erfgoed te verspreiden. Het is een enorme database, van beeld, maar ook tekst en andere zaken. Ze hebben een grote collectie foto’s, schilderijen, illustraties en andere afbeeldingen die in het publiek domein vallen. Ze bieden ook veel werken onder andere licenties aan. Het is verstandig via het linker menu te zoeken. Daar kun je ook zoeken op licentie.
 •  

  Update:
  Buffer heeft een lijst gemaakt met 53 bronnen of zoekmethodes voor beeld. Daar heb ik de licenties niet van gechecked en veel van wat hierboven staat komt er in voor, maar een mooie lijst is het wel.
  En nog een blog op Medium met een aantal bronnen voor gratis foto’s. Allemaal gratis, sommige verplicht met naamsvermelding. Veel maken er gebruik van het CC 00 licentie, ofwel publiek domein foto’s (in Nederland kun je dat zelf niet beslissen). Ook hier heb ik het niet volledig gecheckt, maar het is een mooi lijstje met bronnen voor (hipster) foto’s.

  Heb jij nog goede aanvullingen? Plaats ze vooral in een reactie. Zo helpen we elkaar.

  Nog meer gratis foto’s! 30+ bronnen voor creative commons foto’s

   27,48 excl. BTW

  Koop: Wetboek voor Bloggers


  Lees ook:
  Gratis beelden via Getty Images
  Wat is nu commercieel gebruik?
  Zelf beeld maken
  Auteursrecht: Creative Commons
  Bloggen met Curated Content

  Leuke dingen voor je mailbox

  About Charlotte Meindersma

  Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
  Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

  Comments

  1. Mooie, handige lijst! En toen het me gisteravond maar niet lukt om een beeld te bedenken bij mijn blog, ben ik rond gaan neuzen op de sites die je me noemde. Toch denk ik dat het voor mij als grafisch ontwerper belangrijk is om mijn eigen gezicht te laten zien in eigen beeld. Vanmorgen las ik een ander blog en opeens had ik inspiratie voor een blog. Over waarom eigen beeld zo belangrijk is en hoe je aan eigen beeld kunt komen zonder dit zelf te hoeven maken: http://www.tangramstudio.nl/blog/2014/03/gratis-eigen-beeld-door-samen-te-werken-met-een-fotograaf/

   • Goed blog Hanneke! Ben het overigens helemaal met je eens dat je voor een eigen uitstraling nog het beste eigen beeld kunt gebruiken of dat je in elk geval consistent moet zijn in je beeldgebruik. Alle foto’s op mijn site (behalve mijn blog) heb ik ook zelf gemaakt.

  2. Ha Charlotte,

   Goed die tips over het publiek domein!

   Mijn blog sluit trouwens wonderlijk goed aan 🙂
   http://t.co/VfclWUjRXJ

   Groet,
   Nicolette

  3. Foto’s heb ik wel, maar hoe kom ik aan gratis teksten voor mijn site dan? En hoe kom ik aan gratis brood en vlees? Zijn daar ook websites voor?

   • Ja hoor Marije, gratis teksten kun je ook via bijvoorbeeld Creative Commons licenties krijgen. Als je zelf een website wil bouwen zijn er trouwens ook talloze legale en gratis templates en plug-ins. Mijn advies via mijn blog is ook gratis, terwijl je daar bij de meeste advocaten en juristen voor moet betalen. Gratis wonen kan trouwens ook, door een pand te kraken. Ook daarbij heb je de keuze dat legaal of illegaal te doen. Vast een website voor met een mooi overzichtje. Voor de inrichting van je nieuw verworven kraakpand, kleding en andere spullen kun je bij de weggeefwinkel terecht. Gratis brood en vlees kun je bij de supermarkt uit de vuilnisbak plukken. Waar dat het beste kan, kun je ook op verschillende websites lezen. Er zijn namelijk hele groepen mensen die expres zo leven omdat ze vinden dat we onnodig veel weggooien en dat om verschillende redenen niet goed is.

    Maar goed, daar gaat het natuurlijk niet om, zul je begrijpen. Mensen hebben de keus zelf beeld te maken, beeld te laten maken, bestaand beeld te kopen of gratis beeld te gebruiken. Er zijn veel situaties waarin mensen niet willen wachten op beeld of toestemming voor gebruik. Bij tijdelijk gebruik voor ontwerpen van websites en flyers bijvoorbeeld, waarbij in het eindproduct wel goede foto’s gebruikt worden. Of bloggers die een spontaan stuk schrijven en daar toch graag meteen beeld bij willen plaatsen, maar daar geen geld voor hebben.
    Mijn punt is dat ik denk dat het beter is dat mensen weten waar ze legaal gratis beeld kunnen krijgen, dan dat ze willekeurig beelden ‘van google’ plukken die ze niet mogen gebruiken, waarbij ze inbreuk maken op auteursrecht met schade voor de fotograaf tot gevolg.
    Tenzij je natuurlijk juist op die schade uit bent, zodat je daar extra hoge vergoedingen voor kunt vragen…..

  4. Interessant overzicht, Charlotte. Ik vraag mij alleen wel af in hoeverre op de verschillende gratis stockfoto sites geen auteursrechtelijk beschermde foto’s geplaatst (kunnen) zijn. Het zou mij niets verbazen wanneer ik op één van deze sites een door mij gemaakte foto terugvind, die door een ander zonder mijn toestemming en medeweten is geplaatst.

   Wie is in een dergelijk geval aansprakelijk? Degene, die denkt de foto rechtmatig van deze gratis stockfoto heeft geplukt en op een eigen (wellicht zelfs commerciële) website heeft geplakt? Of de beheerder van de stockfoto site, die de foto’s immers opnieuw openbaar maakt?

   • Begrijpelijke vraag Meindert. De openbaarmaker mag nog steeds door de fotograaf aangesproken worden op de inbreuk. De openbaarmaker kan vervolgens de stocksite er op aanspreken geen juiste/geldige licentie geleverd te hebben. Dat kan op twee manieren: in een rechtszaak kan de openbaarmaker de stocksite in vrijwaring oproepen of in het onderhandelings-/schikkingsstadium de schade doorspelen naar de stocksite. In elk geval kan/mag de openbaarmaker de fotograaf niet zomaar doorsturen naar de stocksite.

    Zelfde geldt overigens als jouw werk op een andere manier ergerend terechtkomt. Bijvoorbeeld via een beeldbank die jouw foto verkoopt zonder dat jij dat weet en zonder dat je daar een honorarium voor krijgt of wanneer je jouw foto’s op producten of in een tijdschrift terugvindt.

  5. Kijk ook eens op de Open Cultuurdata API waarmee je kan zoeken door een aantal erfgoed collecties die beschikbaar zijn gesteld met Creative Commons licentie.

   Daar zit het Rijksmuseum tussen zoals hierboven ook al wordt aangehaald. Maar ook het Amsterdam Museum, het Tropenmuseum of bijvoorbeeld het Nationaal Archief hebben daar een flinke hoeveelheid fotomateriaal in zitten.

  6. Ik gebruik vaak foto’s van Photopin.com. Als het goed is mag je deze vrij gebruiken voor je blog en krijg je ook een HTLM code.

   http://photopin.com/

   • Photopin is eigenlijk alleen maar een zoekmachine. Het doorzoekt Flickr foto’s. Je mag de foto’s in elk geval gratis gebruiken, mits je zorgt voor naamsvermelding (dat kan d.m.v. die html code die ze erbij geven). Let wel op dat je, als je blog inmiddels commercieel geworden is, je alleen de foto’s ma gebruiken die je ook commercieel mag gebruiken en dat je niet alle foto’s mag bijsnijden of veranderen.

  7. Hallo,
   ontzettend bedankt voor het handige artikel! Ik had alleen nog één klein vraagje over iets wat ik toch voor de zekerheid maar 100% zeker wil weten, uit pure nieuwsgierigheid eigenlijk, aangezien mijn eigen blog pas twee dagen bestaat.
   Wordt met commercieel gebruik – in het geval van gebruik bij een blogpost – iedere vorm van gebruik op een blog waar geld mee verdiend wordt? Alvast bedankt 🙂

   • Voor Creative Commons geldt in elk geval wel dat met commercieel bedoelt wordt: ‘elk direct of indirect (financieel) voordeel’. Dat is het lastige wanneer er alleen maar een wordt wordt gebruikt, zonder omschrijving. Iedereen zal het anders interpreteren. Veel succes met je blog!

  8. Hallo Charlotte,

   Dank je voor de nuttige info!!
   Ik heb een vraagje over het zinnetje ‘Enige dat je niet mag doen is de foto’s verkopen’. Ik maak sieraden met foto’s. Deze koop ik legaal aan met recht op commercieel gebruik. Maar dat aanbod is beperkt. Mag ik, als ik bijvoorbeeld een tijdschrift, ansichtkaart, stofje of iets dergelijks aankoop, dit gebruiken om sieraden mee te maken en die verkopen. Of heb ik dan alsnog ‘last’ van het auteursrecht?

   Alvast bedankt!!

   • Belangrijk is om te weten of je de foto’s ook mag bewerken en verwerken. Dat zou in de licentie moeten staan en kan per licentie sterk verschillen.

    Stoffen zijn bedoeld om nieuwe producten mee te maken. Die mag je gerust verwerken. Haal je een foto uit een tijdschrift en verwerk je dat in een sieraad, mag dat niet altijd, omdat het verminking van de foto kan betekenen en je het op die manier opnieuw openbaar maakt.

  9. Dankjewel, ik had al een paar bronnen maar nu nog veel meer, ga ze allemaal opslaan 🙂

  10. Josephine says

   Hi Charlotte,
   Nuttige informatie!
   (Thanks for sharing) 🙂 .

  11. Hi, very informative article.
   Please also check out https://www.goodfreephotos.com for thousands of unique public domain photos, all high-resolution and free to use for any purpose.We specialize in photos by location as we document cities, national parks, state parks, national landmarks, and more. We update with 20+ photos each week. Appreciate it if you could add us to your list of sites.

  12. Dankjewel, wat een handige lijst zeg, die ga ik zeker gebruiken. Waar ik wel benieuwd naar ben is, als ik bijvoorbeeld vintage afbeeldingen van iemand uit Amerika op Etsy koop. Mag ik deze dan commercieel gebruiken als de verkoper heeft aangegeven dat dat mag, in mijn geval in handgemaakte producten, die ik online verkoop. Is het mogelijk dat ik dan het risico loop auteursrechten te schenden, als bijvoorbeeld de afbeelding daar onder Public Domain valt, maar hier niet. Of ligt de verantwoording altijd bij de verkoper van de afbeeldingen.

   • Je moet altijd goed kijken naar de licentie die je krijgt. Als die dus niet voldoende duidelijk is, bijvoorbeeld omdat niet duidelijk is of je wereldwijd mag gebruiken, dan moet je overwegen of je het risico wil nemen.

    • Bedankt voor het snelle antwoord. Ik heb al veel, heel veel afbeeldingen bekeken op Etsy. Het gaat overigens vaak om afbeeldingen die de verkopers uit hele oude boeken, het Amerikaanse public domain of uit oude magazines halen, en bewerkt verkopen. Ik zie eigenlijk bij allen een licentie die toestemming geeft om de afbeeldingen of commercieel (in kleine aantallen) of alleen persoonlijk te gebruiken. Maar eigenlijk wordt dus nergens specifiek vermeld dat je de afbeeldingen ook wereldwijd mag gebruiken. Stel, ik heb de verkopers van de afbeeldingen, die ik heb gekocht, persoonlijk om toestemming gevraagd of ik ze commercieel in Nederland mag gebruiken, omdat dat niet in de licentie staat vermeld. En heb daarop het antwoord,gekregen dat dat mag. Ben ik dan safe?

     • Als je er vervolgens op aangesproken wordt door een auteursrechthebbende, dan kun je bij de verkoper aankloppen, omdat die dan gezegd heeft dat je het wel mag gebruiken.

      Als foto’s uit boeken etc. komen, maar het auteursrecht er nog niet van verlopen is, dan zou ik van die afbeeldingen het risico niet nemen. Wellicht dat verkopers denken aan fair use in de VS, maar dat kennen we in Nederland niet.

  Trackbacks

  1. […] niks voor je bij, maar soms wel. In een blog van Buffer vind je een overzicht van 53 bronnen. Een overzicht van juridisch blogger Charlotte Meindersma over gratis bronnen is ook erg waardevol. Marketingfacts […]

  Speak Your Mind

  *