Hoe kom ik aan gratis foto’s?

10 minuten

Dit is een blogpost uit 2014. De licenties heb ik destijds gelezen en gecontroleerd, maar kunnen inmiddels gewijzigd zijn. Lees ze daarom altijd nog zelf voor je beelden gaat gebruiken.

Het verbaasde mij oprecht. Bloggers die klagen dat andere bloggers hun tekst en foto’s gebruiken, maar zelf beelden van pinterest plukken of aan het ‘rebloggen’ slaan. Vragen om toestemming? Dat kost te veel tijd. Zoeken naar Creative Commons beeld? Te veel rotzooi. Daarnaast hebben website bouwers vaak tijdelijk beeld nodig om te laten zien hoe een website er uit kan komen te zien wanneer de echte beelden er tussen staan. Iemand die een presentatie moet geven wil dit ook graag aanvullen en onderbouwen met beeld, ook als het geen citaat is. En een e-book zonder plaatjes is ook maar saai.

Kortom: tips om aan gratis beeld te komen zonder om toestemming te hoeven vragen, zonder dat jij je af hoeft te vragen of er sprake is van een citaat, zonder dat het uitmaakt of je de beelden commercieel gebruikt en zonder langs ellenlange pagina’s met rampzalig slecht beeld te hoeven scrollen. Snel goede en gratis foto’s scoren doe je zo:

Gratis foto's voor commercieel gebruik

 27,48

Koop: Wetboek voor Bloggers

Lees ook: De 14 beste bronnen voor gratis foto’s

Gratis Stockfoto’s

Er zijn best een hoop sites die gratis stockfoto’s aanbieden. Ik ken ze niet allemaal. Gelukkig maar, zou ik willen zeggen. Er zijn ook stockfotosites die zowel gratis als betaalde beelden aanbieden. Hieronder geef ik een lijstje met links naar de gratis foto’s. Ik heb ze al gecheckt op commercieel gebruik, dus je kunt gerust je gang gaan. Beelden mogen niet per definitie bewerkt worden. Wil je dat wel, zul je daar de licentie nog even op na moeten slaan. Ik kan geen garanties geven met betrekking tot de licenties. Ze kunnen tenslotte tussentijds ook nog eens wijzigen. Zorg daarom dat, als je echt zeker wil weten dat de manier waarop jij het beeld wilt gebruiken, volgens de licentie is toegestaan.

  • Unprofound – Gemaakt voor jullie! Geen account nodig, gewoon downloaden en gratis commercieel gebruiken, zelfs zonder naamsvermelding. Dat komt omdat de bedenker van deze site zelf ooit moeite had met het vinden van beeld dat hij kon gebruiken. Enige dat je niet mag doen is de foto’s verkopen. In dit geval wel verstandig: een screenshot maken met bewijs dat je de foto hier gedownload hebt en dus gratis mocht gebruiken.
  • RGBstock – Deze foto’s mogen gratis en commercieel gebruikt worden wanneer je een account hebt aangemaakt bij RGBstock. Je mag de foto’s zelf alleen niet verkopen of er (betaalde) sublicenties van uitgeven. Je mag ook geen prints of andere producten van deze foto’s verkopen of de foto’s verwerken in website (templates) die je verkoopt. Bovendien mag je de foto’s niet gebruiken om te verwerken in een logo. De foto’s mogen dus wel gebruikt worden in bijvoorbeeld eigen websites, (e-)boeken, flyers of (laten) printen om je eigen kantoor mee te decoreren.
  • MorgueFile – Morguefile biedt veel gratis foto’s aan van verschillende kwaliteit. Je mag de foto’s niet doorverkopen of de illusie wekken dat jijzelf de maker van de foto bent. Let wel op: het lijkt op deze site net alsof je ook via andere beelden gratis beeld kunt downloaden, maar dat zijn vaak alsnog betaalde beelden. Blijf dus binnen de tab MorgueFiles naar gratis beeld zoeken.
  • FreePixels – Freepixels biedt gratis beeld aan. Je kunt ze ook eenvoudig via social media delen. Je mag deze foto’s echter niet verkopen of in een eigen database opnemen om (gratis) te verspreiden. Bovendien mag je de foto’s niet gebruiken in een logo. Een account aanmaken is in principe niet nodig.
  • Freerange – Freerange biedt veel gratis stockfoto’s aan na het aanmaken van een account. Als je zoekt naar beeld, staan daar ook beelden tussen waar je wel voor moet betalen, maar dit wijst zicht vanzelf. Wederom mag je de beelden niet te koop aanbieden of verder distribueren. Alleen zelf gebruiken. Ben je een webdesigner, laat dan je klant voor de zekerheid zelf een account aanmaken (of doe dat namens jouw klant) en laat hen de foto’s nogmaals downloaden.
  • Fotolia Free pics of the week – Fotolia stelt elke week 3 foto’s in hoge resolutie gratis ter beschikking. Zie het als sampling. De gebruikelijke licentievoorwaarden zijn van toepassing. Let daar op! Maak overigens eventueel een screenshot om te bewijzen dat je deze foto gratis kon gebruiken. Je moet een account hebben om de gratis beelden te kunnen downloaden.
  • iStock Free files of the week – Heb je een account bij iStock (onderdeel van Getty), dan kun je elke week bepaalde foto’s en video’s gratis downloaden. Dit is hetzelfde systeem als bij Fotolia. Blijf dus letten op de rest van de licentie!
  • Dreamstime gratis afbeeldingen – Dreamstime biedt niet de mooiste foto’s. Er staan veel foto’s en afbeeldingen van amateurs tussen. Deze foto’s mag je, na het aanmaken van een account, gratis gebruiken. Meestal wel met naamsvermelding en link naar dreamstime.
  • Everystockphoto – Everystockphoto biedt geen eigen stockbeeld aan, maar is een zoekmachine die zoekt naar gratis stockbeeld. Blijf dus goed op de licenties letten.
  • Imagebase – Foto’s gemaakt door slechts 1 persoon: David Niblack. Een echte licentie heeft hij niet, maar op zijn site geeft hij aan dat je de foto’s mag gebruiken zoals je wil en dat naamsvermelding niet verplicht is. Geen aanmelding nodig.
  • Open Photo – Op deze site worden door meerdere mensen foto’s aangeboden. Altijd gratis, maar de licentie kan per foto verschillen. Daar zul je goed op moeten letten. Aanmelden is niet nodig.
  • Pattern Pictures – Hier kun je, zoals de naam al zegt, veel foto’s met patronen vinden, die je vooral als achtergrond goed kunt gebruiken. Geen inschrijving nodig. Ze geven een eigen licentie uit, waarmee je de foto’s mag gebruiken zoals nodig, zolang je ze maar niet doorverkoopt.
  • Refe – Refe verkoopt eigenijk foto’s, maar geeft een hoop foto’s gratis weg op hun tumblr site. Allemaal met een telefoon gemaakt (die foto’s had jij zelf dus ook kunnen maken). De licentie is erg summier opgesteld. Je mag er erg veel mee, maar je mag de foto’s niet aan anderen weggeven of verkopen en er niet je eigen naam bij plaatsen. Je hebt geen account nodig om foto’s via de tublr site te downloaden.
  • Foodie’s Feed – Jakub biedt zijn food photo’s gratis en in hoge resolutie aan op zijn website en via een e-mailabonnement. Je mag de foto’s commercieel gebruiken, maar voor het gebruik van de foto’s geen geld vragen. Je mag de foto’s niet doorverkopen en niet gebruiken voor producten die je verkoopt, zoals prints van de foto’s of andere zaken. Hij geeft hiermee geen heel duidelijke licentie, maar de licentie lijkt wel erg ruim te zijn. Naamsvermelding is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd.

LawStories in je mailbox?

Bijna wekelijks een nieuwsbrief in je mailbox. Ondernemersverhalen, tips en nieuws over nieuwe wetten en uitspraken.

Gaan we regelen! Maar... hoe heet je eigenlijk?

Gratis Foto’s Creative Commons Licentie

Voor de iets minder luie beeldzoeker raad ik toch echt nog steeds creative commons aan. Ik vind het een prachtig initiatief en er zijn veel fotografen die het ook als marketingmiddel inzetten. Je kunt meestal zoeken op licentie, zodat je zeker weet dat je goed zit. Ik raad je wel aan bewijs van deze licentie te verzamelen, zoals door het maken van een screenshot. Hieronder een paar sites die het zoeken naar (goede) creative commons beeld makkelijker maken:

  • Creative Commons Search – Waar kun je beter zoeken dan via de bron zelf? Via CC search kun je alle grote CC licentiegevers doorzoeken.
  • Flickr – Tik trefwoorden in, laat enkel op bepaalde licenties zoeken en je vindt het beeld dat je zoekt.
  • Photopin – Photopin is een tool die het zoeken naar creative commons beeld op Flickr makkelijker maakt.
  • Compfight – Compfight is, net als Photopin, een alternatieve manier om Flickr beelden te vinden.
  • 500px – 500px is hetzelfde idee als Flickr. Over het algemeen tref je hier echter hoogwaardiger beeld aan. Je kunt hier zoeken op de gewenste creative commons licentie, zodat je alle beelden zonder juiste licentie overslaat.
  • Ga het na – Prachtig historische beelden uit het Nationaal Archief die onder creative commons licenties gebruikt mogen worden. De beste zoekmethode is het ingeven van de licentie zelf in het zoekveld.
  • Wikimedia Commons – Wikimedia Commons zijn als het ware de Creative Commons van Wikipedia.
  • Google Advanced Search – Een gouwe ouwe. Vink de juiste licentie aan en tik de gewenste zoekwoorden in om het geschikte beeld te vinden.

Foto’s in het Publiek Domein

Publiek Domein of Public Domain wil zeggen dat de beelden inmiddels niet meer door het auteursrecht beschermd worden en dus vrij en gratis gebruikt kunnen worden. Je hebt geen toestemming meer nodig voor het gebruik van deze foto’s. In Nederland vervalt het auteursrecht 70 jaar na de dood van de maker of als de maker/auteursrechthebbende was, 70 jaar na eerste openbaarmaking van het werk. In Nederland is het niet mogelijk om vrijwillig je beelden in het publieke domein te plaatsen, maar je kunt natuurlijk wel bij je werk aangeven dat mensen het vrij mogen gebruiken. In sommige andere landen is het wel mogelijk werk in het publieke domein te brengen. Een aantal goede bronnen voor gratis foto’s waar geen auteursrecht meer op rust tref je hieronder aan:

  • Wikipedia – Wikipedia heeft een mooie lijst opgenomen met nog meer goede bronnen voor het vinden van content in het publieke domein.
  • Getty Open Content Program – Via Getty Search Gateway kun je ‘Open Content Images’ vinden die je gratis en zonder toestemming kunt gebruiken, omdat de foto’s in het publieke domein vallen of door Getty op deze manier ter beschikking zijn gesteld. Zorg wel dat het hokje bij ‘Open Content Images’ is aangevinkt.
  • Rijksmuseum – Op de website van het Rijksmuseum kun je alle beelden vinden die inmiddels tot het publieke domein behoren. Gratis te downloaden en te gebruiken.
  • Flickr The Commons – Foto’s in het publieke domein via Flickr.
  • Public Domain Review – Een mooie site waar je naar historische beelden kunt zoeken die zich in het publieke domein bevinden.
  • Europeana – Deze site heeft als doel Europees cultureel erfgoed te verspreiden. Het is een enorme database, van beeld, maar ook tekst en andere zaken. Ze hebben een grote collectie foto’s, schilderijen, illustraties en andere afbeeldingen die in het publiek domein vallen. Ze bieden ook veel werken onder andere licenties aan. Het is verstandig via het linker menu te zoeken. Daar kun je ook zoeken op licentie.

Update:
Buffer heeft een lijst gemaakt met 53 bronnen of zoekmethodes voor beeld. Daar heb ik de licenties niet van gechecked en veel van wat hierboven staat komt er in voor, maar een mooie lijst is het wel.
En nog een blog op Medium met een aantal bronnen voor gratis foto’s. Allemaal gratis, sommige verplicht met naamsvermelding. Veel maken er gebruik van het CC 00 licentie, ofwel publiek domein foto’s (in Nederland kun je dat zelf niet beslissen). Ook hier heb ik het niet volledig gecheckt, maar het is een mooi lijstje met bronnen voor (hipster) foto’s.

Heb jij nog goede aanvullingen? Plaats ze vooral in een reactie. Zo helpen we elkaar.

Nog meer gratis foto’s! 30+ bronnen voor creative commons foto’s

 27,48

Koop: Wetboek voor Bloggers

Lees ook:
Gratis beelden via Getty Images
Wat is nu commercieel gebruik?
Zelf beeld maken
Auteursrecht: Creative Commons
Bloggen met Curated Content

Boek hier jouw Oploskoffie

Wil je een enkele of een dubbele?

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je oploskoffie (enkel of dubbel) en kies je tijdstip en locatie.

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Vertel eerst over je onderwerp en over jezelf.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vergrootglas die document onder de loep neemt ter voorbereiding op een Oploskoffie
Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opnameindicatie voor een Oploskoffie met rood rondje
Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)