Handelsnaam en ingeschreven naam zijn niet hetzelfde

Een handelsnaam beschermen doe je niet door het bij de KvK in te schrijven, maar het helpt wel. Wil je juist niet gemakkelijk gevonden worden in het handelsregister van de KvK, dan kun je er dus ook voor kiezen daar een anderen naam in te schrijven dan de naam die je als handelsnaam voor je bedrijf wil gebruiken. Ik leg je uit hoe dit werkt.

Handelsnaam en ingeschreven naam zijn niet hetzelfde. Je hoeft een handelsnaam niet in te schrijven om toch bescherming te hebben.

Bescherming door inschrijving?

“De naam heb ik beschermd” of “de bedrijfsnaam heb ik ingeschreven” horen we wel eens hier op kantoor. Maar inschrijving geeft nog geen recht, tenzij het als merk is ingeschreven. Dat je bedrijfsnaam staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel geeft je nog geen enkel recht op die naam.

Het is ook een groot misverstand dat de KvK een handelsnaamonderzoek voor je doet of je zal waarschuwen als je een naam wil inschrijven die te veel lijkt op wat er al bestaat. Heel soms wordt er vanuit de KvK wel gewaarschuwd als je een naam wil inschrijven die exact gelijk is aan de naam van een ander bedrijf binnen dezelfde branche én zelfde regio. Maar blijf dus altijd zelf onderzoek doen!

Handelsnaam door gebruik

De bescherming voor je bedrijfsnaam of handelsnaam krijg je door die naam actief te gebruiken. Alleen inschrijven bij de KvK is daarom niet genoeg.

Zo zou je kunnen denken aan het gebruik van de naam op de website, social media en andere (online) marketinguitingen, op offertes en facturen en in andere uitingen.

Vervolgens krijg je bescherming voor het gebruik van die naam binnen jouw branche en binnen de regio waar je het meest actief bent met je onderneming.

Handelsnaam niet inschrijven

Je hoeft dus je handelsnaam niet bij de KvK in te schrijven, om toch een handelsnaamrecht te krijgen. De bescherming van het handelsnaamrecht krijg je namelijk door het gebruik van een naam voor een onderneming.

Gebruik van de naam is essentieel.

Dit betekent dat je dus best als (primaire) naam een andere in kunt schrijven bij de Kamer van Koophandel, zodat je daarop niet al te gemakkelijk gevonden kunt worden, maar wel bescherming kunt krijgen voor de naam waarmee je juist wel bekend wil staan. Immers krijg je alleen bescherming voor de naam die je gebruikt.

Als iemand in het handelsregister jouw onderneming op een naam wil vinden, zal dat dus lastiger worden. Je staat bekend onder de handelsnaam, waar je bescherming voor hebt, maar staat ingeschreven met een andere naam, zoals de statutaire naam van je B.V.

Gegevens op de website

Je levert al heel snel een zogenaamde ‘dienst van de informatiemaatschappij’ wanneer je voor je onderneming een website hebt. Daar moeten wel bepaalde gegevens op terugkomen:

  • Identiteit en adres van vestiging
  • E-mailadres
  • KvK-nummer
  • BTW-nummer (tijdelijk zijn eenmanszaken hiervan uitgezonderd)

Op basis van het vestigingsadres of KvK nummer is alles dus alsnog gemakkelijk terug te vinden. Deze informatie niet op je website plaatsen is een economisch delict en dus strafbaar.

Lees ook andere blogs over handelsnamen:

De beste strategie

Wil je sparren over de beste strategie voor je bedrijfsnaam, handelsnaam of merk? Wel of niet inschrijven. Hoe zorg je dat je de handelsnaam zo gebruikt dat je ook een handelsnaamrecht krijgt en dat kunt bewijzen. Misschien ben je bezig met een rebranding en wil je juist een nieuwe naam verzinnen die je zo goed mogelijk kunt beschermen. Ik help graag!

Even sparren?
CATEGORIE:

Over Charlotte

Charlotte Meindersma is ‘de social media jurist van Nederland’ en oprichter van Charlotte’s Law & Fine Prints. Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Boek hier jouw Oploskoffie

1
Dubbel of enkel
2
Datum en tijd
3
Laatste vragen

Wil je een enkele of een dubbele?

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Kies eerst je oploskoffie en vertel over je onderwerp en wie je bent. Daarna kun je een tijdstip uitkiezen.

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je tijdstip en of we elkaar zien.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)