Een handelsnaam beschermen doe je niet door het bij de KvK in te schrijven, maar het helpt wel. Wil je juist niet gemakkelijk gevonden worden in het handelsregister van de KvK, dan kun je er dus ook voor kiezen daar een anderen naam in te schrijven dan de naam die je als handelsnaam voor je bedrijf wil gebruiken. Ik leg je uit hoe dit werkt.
Bescherming door inschrijving?
“De naam heb ik beschermd” of “de bedrijfsnaam heb ik ingeschreven” horen we wel eens hier op kantoor. Maar inschrijving geeft nog geen recht, tenzij het als merk is ingeschreven. Dat je bedrijfsnaam staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel geeft je nog geen enkel recht op die naam.
Het is ook een groot misverstand dat de KvK een handelsnaamonderzoek voor je doet of je zal waarschuwen als je een naam wil inschrijven die te veel lijkt op wat er al bestaat. Heel soms wordt er vanuit de KvK wel gewaarschuwd als je een naam wil inschrijven die exact gelijk is aan de naam van een ander bedrijf binnen dezelfde branche én zelfde regio. Maar blijf dus altijd zelf onderzoek doen!
Handelsnaam door gebruik
De bescherming voor je bedrijfsnaam of handelsnaam krijg je door die naam actief te gebruiken. Alleen inschrijven bij de KvK is daarom niet genoeg.
Zo zou je kunnen denken aan het gebruik van de naam op de website, social media en andere (online) marketinguitingen, op offertes en facturen en in andere uitingen.
Vervolgens krijg je bescherming voor het gebruik van die naam binnen jouw branche en binnen de regio waar je het meest actief bent met je onderneming.
Handelsnaam niet inschrijven
Je hoeft dus je handelsnaam niet bij de KvK in te schrijven, om toch een handelsnaamrecht te krijgen. De bescherming van het handelsnaamrecht krijg je namelijk door het gebruik van een naam voor een onderneming.
Gebruik van de naam is essentieel.
Dit betekent dat je dus best als (primaire) naam een andere in kunt schrijven bij de Kamer van Koophandel, zodat je daarop niet al te gemakkelijk gevonden kunt worden, maar wel bescherming kunt krijgen voor de naam waarmee je juist wel bekend wil staan. Immers krijg je alleen bescherming voor de naam die je gebruikt.
Als iemand in het handelsregister jouw onderneming op een naam wil vinden, zal dat dus lastiger worden. Je staat bekend onder de handelsnaam, waar je bescherming voor hebt, maar staat ingeschreven met een andere naam, zoals de statutaire naam van je B.V.
Gegevens op de website
Je levert al heel snel een zogenaamde ‘dienst van de informatiemaatschappij’ wanneer je voor je onderneming een website hebt. Daar moeten wel bepaalde gegevens op terugkomen:
- Identiteit en adres van vestiging
- E-mailadres
- KvK-nummer
- BTW-nummer (tijdelijk zijn eenmanszaken hiervan uitgezonderd)
Op basis van het vestigingsadres of KvK nummer is alles dus alsnog gemakkelijk terug te vinden. Deze informatie niet op je website plaatsen is een economisch delict en dus strafbaar.
Lees ook andere blogs over handelsnamen:
- Recht op eigen naam voor je onderneming?
- Auteursrecht op handelsnamen?
- Een nieuwe bedrijfsnaam nodig? Dit moet je doen!
De beste strategie
Wil je sparren over de beste strategie voor je bedrijfsnaam, handelsnaam of merk? Wel of niet inschrijven. Hoe zorg je dat je de handelsnaam zo gebruikt dat je ook een handelsnaamrecht krijgt en dat kunt bewijzen. Misschien ben je bezig met een rebranding en wil je juist een nieuwe naam verzinnen die je zo goed mogelijk kunt beschermen. Ik help graag!
Even sparren?