Geen auteursrecht op röntgenfoto's, tenzij er een auto in je kont zit

Stop expres een voorwerp in je lichaam, beetje bewegen om hem goed te positioneren, naar de dokter voor een foto en je hebt kunst in handen!
Op röntgenfoto’s rust geen auteursrecht. Er zit tenslotte geen creativiteit in. Op deze röntgenfoto met een speelgoedauto in de kont van een Jackass acteur, rust wel auteursrecht. En Aernoud Bourdrez, van onder meer Think Like a Lawyer, Don’t Act Like One, wilde die röntgenfoto hebben.

auteursrecht rontgenfoto speelgoedauto

Auto in je Jackass

Dit verhaal kwam ik tegen bij Amsterdam Ad Blog. Kortgezegd hebben ze bij Jackass kennelijk ooit bedacht om met glijmiddel en al een speelgoedauto in te brengen om daar vervolgens een röntgenfoto van te laten maken. Ik moet toegeven, de blik van de mevrouw op de röntgenkamer is hilarisch! Goed, die foto met dan kleine autootje wilde Aernoud Bourdrez wel hebben. In ruil voor een echte grote auto. Mislukte de eerste keer, dus ach, dan stuur je gewoon nog een auto op, toch? Nou ja, bekijk het filmpje hieronder maar dat vorige week op Vimeo verscheen.

Butt X-ray from Mr. Boonstra on Vimeo.

Geen auteursrecht op röntgenfoto’s

Nee, er rust geen auteursrecht op röntgenfoto’s. Hoef ik niet uit te leggen, toch? De uitkomst is volledig technisch bepaald. Komt geen greintje creativiteit aan te pas. Dus: geen auteursrecht.

Waarom zou er op een röntgenfoto van een paar heupen en een auto in iemands kont wel een auteursrecht rusten? Die foto is toch net zo goed uitsluitend technisch bepaald?
Klopt.
De creativiteit komt hier ook niet van de mensen die het röntgenapparaat bedienen, maar van de acteur dit dit hele geintje bedacht heeft en met pijn en moeite dat speelgoedautootje zijn achterwerk in heeft weten te proppen, juist om daar vervolgens een röntgenfoto van te laten maken. Die röntgenapparatuur waren slechts het middel om zijn creatieve doel te bereiken. Daarom rust er op die foto wel auteursrecht.

 27,48

Koop: Wetboek voor Bloggers


CATEGORIE:
TAGS:

Over Charlotte

Charlotte Meindersma is ‘de social media jurist van Nederland’ en oprichter van Charlotte’s Law & Fine Prints. Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.