Fotograferen tijdens straatfeest: Inbreuk op privacy?

We krijgen de laatste tijd erg vaak de vraag of er nog wel gefotografeerd mag worden tijdens een straatfeest of buurtbarbecue. Goed nieuws: je hebt je bang laten maken! Lees even verder over wat er nog wel en niet mag tijdens het buurtfeest.

mag je fotograferen tijdens het straatfeest

Alleen voor privé of huiselijk gebruik

Maak je tijdens een straatfeest of buurtfeest foto’s die alleen voor de buurt bestemd zijn en niet verder gedeeld worden? Dan valt het in principe onder privégebruik en is de AVG niet eens van toepassing.

Maak gerust foto’s, e-mail ze naar elkaar of deel het in de WhatsApp groep van de buurt.

Openbaar publiceren is een ander verhaal

Wil je de foto’s van het straatfeest openbaar publiceren op een website of op social media? Dan is het geen privégebruik of huiselijk gebruik meer en gaan wel de regels van de AVG gelden.

Portretfoto’s = persoonsgegevens

Portretfoto’s zijn persoonsgegevens. Je zult immers iedereen op de foto van een straatfeest kennen of daar gemakkelijk achter kunnen komen. Portretten zijn bovendien bijzondere persoonsgegevens. Die mogen alleen verwerkt worden als daar een uitzondering voor bestaat.

Uitzonderingen

Zo’n uitzondering kan toestemming zijn, maar dat is niet zo fijn, want die toestemming moet je vastleggen, dus zou je iedereen een quitclaim moeten laten ondertekenen bijvoorbeeld. Bovendien mag toestemming weer worden ingetrokken.

Maar ook als je ‘kiekjes’ maakt, zit daar creativiteit in en jouw de foto’s van zo’n buitenevenement kunnen zien als vrijheid van meningsuiting. Dat zijn gelukkig ook uitzonderingen waar je gebruik van kunt maken.

Gerechtvaardigd belang

Als je heel onschuldig wat foto’s van het buurtfeest wil maken en publiceren, kan dat meestal wel onder de grondslag gerechtvaardigd belang. Onschuldige foto’s in een onschuldige context zijn geen ernstige inbreuk op de rechten van betrokkenen.

Social Media

Let wel op dat de voorwaarden van social media meestal niet zo gunstig zijn. Bij het publiceren moet je een zeer ruime licentie geven en beloven dat er ook geen problemen kunnen ontstaan met die foto’s.

Anderzijds moeten we er ook pragmatisch mee omgaan, denk ik. Foto’s die bijvoorbeeld binnen een besloten Facebookgroep worden gepubliceerd, kunnen we misschien nog wel zien als privégebruik.

Kortom, foto’s beperkt delen is sowieso geen probleem. Als je foto’s openbaar deelt, let er dan op dat het onschuldige foto’s zijn en er geen gekke en onjuiste teksten bij worden geplaatst. Met een beetje gezond verstand kom je heel ver.

 27,48 excl. BTW

Koop: Wetboek voor Bloggers


Leuke dingen voor je mailbox

About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Comments

  1. Hallo!

    Wij zijn een basisschool en de groep 8 musical komt bijna. Ouders mogen dit filmen en fotograferen voor eigen gebruik. Moeten wij aan de ouders vragen of zij iets willen ondertekenen zodat zij deze beelden niet delen op sociale media? Of is het zo dat alleen wij als school beelden niet gaan delen online?
    Dank je!!

  2. Hoi!
    Binnen mijn dansschool zijn er regelmatig evenementen, denk aan danswedstrijden en gala’s, waar ik vroeger altijd foto’s maakte. Ik plaatste deze dan op de website en Facebook van de dansschool. Sinds de nieuwe regelgeving doe ik dat niet meer omdat ik niet goed kan inschatten wat nu wel of niet mag. Het Kerstgala komt er bijna weer aan en ik zou het super jammer vinden als we dit jaar geen foto’s hebben om die reden. Bovendien zullen veel leerlingen het ook jammer vinden. Moet ik bij binnenkomst iedereen iets laten ondertekenen? (Niet echt een feestelijk ontvangst) Of is er een uitzondering?

Speak Your Mind

*