In welk bestandsformaat wordt het formulier geleverd?
RTF. Opent in elk programma en kun je makkelijk in je huisstijl omzetten.
Kan ik er een digitale handtekening onder laten zetten?
Als jij daar een technisch hulpmiddel voor hebt wel.
Let wel: de rechter is verplicht extra waarde te hechten aan een handtekening van inkt op papier. Een digitale handtekening is als bewijs minder waard. Het kan dus wel, maar is risicovoller.
Is een handtekening verplicht?
Nee. Maar het is wel verstandiger om met een pen handtekening op een papieren formulier te laten zetten. Voor een rechter is dit sterker bewijs dan een digitale handtekening of dan een mondelinge bevestiging of bijvoorbeeld een bevestiging per e-mail. Hoe beter het bewijs, hoe sterker je staat.
Waarom kan ik niet zeggen dat ik altijd en overal mag publiceren?
Omdat dit onredelijk kan zijn. De geportretteerde weet dan niet altijd wat hij/zij mag verwachten. Vooral niet als de context aanstootgevend of erg negatief is, waardoor de eer en goede naam van de geportretteerde aangetast kan worden. Hoe specifieker hoe beter. Maak je de foto’s in het kader van een bepaald project, vermeld dan dat je de foto’s in het kader van het project mag (doen) openbaar maken en verkopen bijvoorbeeld.
Waarom is het tijdgebonden?
Mensen kunnen later spijt krijgen van wat ze in hun jonge jaren gedaan hebben. Dat geldt net zo goed voor portretten. Als je weet dat je de portretten niet langer dan tien jaar zult gebruiken, kun je zo mensen ook eerder over de streep halen mee te werken. Weet je dat nog niet, dan zet je erbij dat het voor onbepaalde tijd is. Maar dan weet de geportretteerde wel waar hij/zij aan toe is en kan die persoon ook over lange tijd niet meer onder de toestemming uit.
Waar heb ik een quitclaim voor nodig?
Vooral bij in opdracht gemaakte portretten, waarbij jij als maker niet zomaar een portret openbaar mag maken zonder toestemming van de geportretteerde. Met dit formulier leg je de toestemming vast.
Of bij niet in opdracht gemaakte portretten, om te voorkomen dat de geportretteerde achteraf bezwaar maakt tegen een publicatie, omdat de geportretteerde vindt dat hij/zij in zijn/haar eer en goede naam is aangetast of anderszins een redelijk belang heeft zich tegen de publicatie te verzetten. Onder publicatie valt ook je portfolio, in print of digitaal, offline en online. Je wilt voorkomen dat je schade lijdt omdat de geportretteerde de publicatie tegen kan houden.