Bloggen op een extern platform: wie is aansprakelijk?
Je gaat bloggen. Het liefst op een gratis platform zoals wordpress.com of blogger.com. Dat is namelijk snel. Blogger is bovendien van Google, dus zou het extra goed zijn voor je vindbaarheid in Google. Maar wie is dan de eigenaar van de content en wie is verantwoordelijk en aansprakelijk voor deze content?
Voorwaarden van de platformen
WordPress
Wordpress.com vraagt niet meer dan nodig: “verleen je Automattic een wereldwijde, royaltyvrije en niet-exclusieve licentie om de Content te reproduceren, te wijzigen, aan te passen en te publiceren uitsluitend ten behoeve van de weergave, distributie en promotie van je blog.” Vergelijkbare bepalingen kom je ook op social media platformen tegen. Dit is nodig, omdat verandering in de code ook een verandering in de content betekent. En opslaan zorgt voor een verveelvoudiging. Je begrijpt het idee. WordPress voegt daar expliciet aan toe dat het alleen ten behoeve van de publicatie, distributie en promotie van je blog is.
Daarnaast geef je nog een licentie om te mogen rebloggen. “Je geeft andere gebruikers van WordPress.com ook toestemming om je Content te delen op andere WordPress.com sites en hun eigen Content eraan toe te voegen (oftewel je Content te rebloggen), zolang ze alleen een gedeelte van je post gebruiken en jou de credits als oorspronkelijk auteur geven door een link op te nemen naar jouw site (dit gebeurt automatisch via de functie Reblogging op WordPress.com!)”
Volgens WordPress ben je zelf verantwoordelijk voor de content die je op hun site plaatst. Niet gek, want WordPress verzorgt alleen een kader en controleert de inhoud niet. Ze hebben zelfs een lijst opgenomen met welke content niet is toegestaan. Niets bijzonders, maar wel zo handig en verstandig van ze dat ze dit doen. Ze staan vermeld in artikel 2 van de voorwaarden.
Blogger
Blogger is van Google. Hier zul je verstrikt raken in het web van voorwaarden en policies die Google heeft. Er zijn geen aparte voorwaarden voor Blogger. Voor Blogger gelden dus dezelfde voorwaarden als voor bijvoorbeeld je Google+ account. De licentie die je aan Google geeft gaat veel verder dan wat wordpress vraagt: “verleent u Google (en degenen met wie we samenwerken) een wereldwijde licentie om dergelijke inhoud te gebruiken, te hosten, op te slaan, te reproduceren, aan te passen, afgeleide werken daarvan te maken (zoals afgeleide werken als gevolg van vertalingen, aanpassingen of andere wijzigingen die we aanbrengen om ervoor te zorgen dat uw inhoud beter werkt met onze Services), te communiceren, te publiceren, openbaar uit te voeren, openbaar weer te geven en te distribueren. De rechten die u verleent in deze licentie, zijn bedoeld voor het beperkte doel om onze Services uit te voeren, te promoten en te verbeteren en om nieuwe Services te ontwikkelen. Deze licentie behoudt haar geldigheid, ook als u uw gebruik van onze Services staakt (bijvoorbeeld voor een bedrijfsvermelding die u heeft toegevoegd aan Google Maps).” Niet gek, want Google is geen open source, maar een commercieel bedrijf. Je blijft wel rechthebbende van je eigen content en je geeft dus geen licentie aan derden buiten Google om jouw content te gebruiken.
Google schreeuwt, zoals dat in de VS gebruikelijk is, dat zij niet aansprakelijk zijn voor de content of voor wat zij met de content doen. Ook hier grotendeels niet gek, omdat zij simpelweg het kader bieden. Voor wat er niet op je blog mag komen te staan, hebben ze overigens wel aparte regels gemaakt: het inhoudsbeleid van Blogger.
LawStories in je mailbox?
De maker is auteursrechthebbende
Je geeft je auteursrecht dus niet op aan een van deze platformen. Je blijft zelf rechthebbende (eigenaar) van je content. Dat kan ook niet anders, aangezien je auteursrecht alleen over kunt dragen door middel van een akte. Dat is een ondertekend geschrift met een natte handtekening. Ofwel: pen op papier. Daar is hier geen sprake van.
Als auteursrechthebbende ben je in eerste instantie de enige die mag bepalen wat er met jouw werk (jouw content) gebeurt. Of deze openbaar gemaakt (gepubliceerd) mag worden en of h et verveelvoudigd (gekopieerd en/of aangepast) mag worden. Je geeft gedeeltelijk wel een licentie aan het platform om dit te mogen doen. Hiermee heb je echter nog geen recht aan derden gegeven om openbaar te maken of te verveelvoudigen.
Derden zullen expliciet jouw toestemming moeten hebben om jouw content (tekst of beeld) te mogen gebruiken. Dus om jouw content te mogen publiceren, kopiëren, wijzigen, etc.
Deze toestemming kun je zelf vooraf geven door gebruik te maken van Creative Commons of door een standaard licentie op je website te plaatsen. Daarnaast kunnen derden gebruik maken van wettelijke uitzonderingen, zoals het citaatrecht of parodierecht.
Je bent rechthebbende en geeft een licentie
De platformen krijgen dus niet het auteursrecht. Jij blijft zelf rechthebbende. Je geeft de platformen wel een licentie, zodat jouw content überhaupt op het platform gepubliceerd kan worden. Je blijft zelf verantwoordelijk voor jouw content. Zelfs als het platform er in eerste instantie op aangesproken zal worden, zullen ze de content verwijderen en de schadevergoeding claim aan jou doorspelen.
Je blijft zelf auteursrechthebbende en mag dus zelf bepalen wat derden met jouw content mogen, behoudens uitzonderingen uit de wet.
Wil je weten hoe je volgens de regels blogt?
Meer lezen?
– Blog Society
– Mogen we nog negatieve recensies publiceren?
– Als je 10 minuten de aandacht had van bloggers…
Een versie van dit artikel schreef ik eerder voor Blogtrommel. foto: life of pix – Damian Zaleski