Auteursrechtsmoesjes: "Dat kan ik zelf ook"

Die foto is zo eenvoudig, die kan iedereen met een telefoon maken. Een kind kan nog een Mondriaan schilderen. Nou, ik zou zeggen, probeer het eens. En trouwens, als het zo eenvoudig is, waarom gebruik je dan toch werk dat een ander gemaakt heeft? Het is een veel gehoord excuus dat een werk te eenvoudig zou zijn en daarom werd gebruikt. Is dat voldoende reden om een werk zonder toestemming te mogen gebruiken?

auteursrecht smoesjes dat kan ik zelf ook

Te banaal en triviaal

Alleen op werken waarop auteursrecht rust kan inbreuk gemaakt worden. Dat betekent dat een werk voldoende creatief moet zijn. Die drempel is echter wel laag. Alleen op banaal en triviale werken rust geen auteursrecht.
Teksten, afbeeldingen, audio, video zonder enige creativiteit, die zijn te banaal en triviaal en mogen zonder toestemming en zonder vergoeding gebruikt worden.

Dat kan ik zelf ook

Doe het dan! Waarom heb je het dan niet zelf gemaakt? Het is kennelijk niet zó eenvoudig dat de afbeelding of tekst zelf gemaakt wordt. Het was wel de moeite om die afbeelding of tekst te zoeken, daar tijd in te steken en het vervolgens, al dan niet enigszins gewijzigd, over te nemen. Als het zoeken en wijzigen minder moeite kost, is dat niet al een aanwijzing dat het oorspronkelijke werk misschien toch niet zo eenvoudig is?

Lees ook: Wanneer is een foto door auteursrecht beschermd

Er zijn zoveel van dat soort afbeeldingen

Als er veel soortgelijke afbeeldingen bestaan, dan is de beschermingsomvang laag, maar dat wil nog niet zeggen dat er helemaal geen auteursrecht op rust. Bovendien: waarom heb je dan specifiek deze afbeelding gekozen en niet een andere? Wellicht was er een andere, gelijksoortige, afbeelding geweest die met een creative commons licentie gebruikt had kunnen worden.

Zelf kunnen zegt niets over creativiteit

De een is creatiever dan de ander en sommige mensen overschatten zichzelf eenvoudigweg. Dat iemand zegt dat hij/zij iets ook wel kan maken, zegt daarom nog niets over de creativiteit van het gebruikte werk. Er moet gekeken worden naar het werk zelf. Is dat creatief? Zit daar menselijke scheppende arbeid in? Een werk hoeft niet eens bewust gemaakt te zijn, als het maar een eigen en oorspronkelijk karakter heeft en een persoonlijk stempel van de maker draagt.

Het is een auteursrechtsmoesje

“Dat kan ik zelf ook” is dus een auteursrechtsmoesje. Het geef iemand nog geen recht om een werk zonder toestemming te gebruiken.

 • Bekijk eerst of het werk voldoende creatief is
 • Een banaal en triviaal werk mag zonder toestemming, vergoeding en naamsvermelding worden overgenomen
 • Een werk dat wel eigen karakter heeft en het stempel van de maker draagt mag pas na toestemming gebruikt worden, tenzij er gebruik gemaakt kan worden van een uitzondering zoals het citaatrecht of door te embededen
 • Onrechtmatig gebruik van een werk? Verzamel bewijs en stuur een sommatiebrief!
 •  27,48

  Koop: Wetboek voor Bloggers


  Over Charlotte

  Charlotte Meindersma is ‘de social media jurist van Nederland’ en oprichter van Charlotte’s Law & Fine Prints. Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

  Boek hier jouw Oploskoffie

  1
  Dubbel of enkel
  2
  Datum en tijd
  3
  Laatste vragen

  Wil je een enkele of een dubbele?

  Waar wil je het over hebben?

  Wie ben je?

  0.00
  Kies eerst je oploskoffie en vertel over je onderwerp en wie je bent. Daarna kun je een tijdstip uitkiezen.

  Kies je gewenste datum en tijd

  Zie ik je wel of zie ik je niet?

  Kies eerst je tijdstip en of we elkaar zien.

  Haal alles uit je oploskoffie

  Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

  Vooraf stukken bestuderen

  Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

  Opname

  Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

  Vooraf stukken bestuderen

  Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

  236

  Opname

  Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

  49

  Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
  Je investering: 
  0.00
   (excl. BTW)