PVV gebruikte cartoon zonder toestemming voor campagne

Maak je een mooie, politieke cartoon, die gepubliceerd wordt in de Telegraaf, zie je vervolgens dat Geert Wilders je cartoon voor zijn eigen campagne gebruikt. Tsja, dat was je bedoeling niet. Mocht Wilders de cartoon gebruiken? Kun je überhaupt wat beginnen tegen zo’n politieke partij of zo’n bekende politicus die jouw werk gebruikt of misbruikt?


Cartoon van Eric van der Wal, embed van Dagblad van het Noorden

Auteursrecht op de Cartoon

Het is natuurlijk heel simpel. Op die cartoon rust auteursrecht. Eric van der Wal (Pluis) is daar de maker én de auteursrechthebbende van. Hij heeft het recht de cartoon openbaar te mogen maken en te mogen verveelvoudigen. Hij is ook de persoon die mag zeggen wie nog meer de cartoon mag publiceren of kopiëren. Geen toestemming van Eric, dan mag je hem niet gebruiken.

Het stond al op social media

De cartoon had kennelijk al op Telegraaf.nl gestaan en op Facebook. Later dus ook op Twitter. Nou, dan mag je er alles mee doen wat je wil, toch? Staat immers al online. Wie houdt je tegen?
Het kopiëren is inderdaad wel erg makkelijk. Maar dat het kan, wil nog niet zeggen dat het mag, Wilders. Het was tenslotte niet een linkje naar de cartoon of een embed, maar gewoon de cartoon zelf. Ofwel, in elk geval een verveelvoudiging en in principe ook een nieuwe openbaarmaking.

Geert ziet het probleem met auteursrechten niet zo

“Advocaat Patrice Katz heeft namens Wilders laten weten dat geen sprake zou zijn van schending van auteursrecht, omdat de tekening eerst is gepubliceerd via Telegraaf.nl en Facebook en daarna door de PVV via Twitter is gedeeld.” las ik in Dagblad van het Noorden (leve Blendle)
Daar heb je het al. Online, dus het moet kunnen. Maar zo werkt het niet. Het is werk is niet opeens vogelvrij of vrij van auteursrechten. Het klinkt bijna als een auteursrecht smoesje.

Politici hebben een voorbeeldfunctie

Eigenlijk stelt me dit teleur. Politici hebben een voorbeeldfunctie. Juist zij zouden zorgvuldig met rechten van derden om moeten gaan, vind ik. Maar ja, erg verbaasd mag ik in dit geval waarschijnlijk niet zijn.

Leuke dingen voor je mailbox

About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Comments

  1. Wilders doet echt gewoon wat hij zelf wil. Jammer he, zeker omdat hij zoals je zegt een voorbeeldfunctie zou moeten bekleden. Goed dat je dit uitdiept, want zo zie je maar, het wordt zoveel gedaan! Niet alleen meisjes van 12 die net een blog beginnen, maar dus ook een veelbesproken politicus. Hoop dat hij er iets van geleerd heeft!

Speak Your Mind

*