Auteursrecht op eten? Mag je nog food foto’s maken?

5 minuten

Auteursrecht op eten? Yeah, right! Ik las bij Dutch Cowboys dat Duitse chefs auteursrecht claimen op hun mooi opgemaakte bordjes. Kan dat wel, auteursrecht op een mooi opgemaakt bord?

Rust er auteursrecht op eten?

Waar kan auteursrecht op rusten

Auteursrecht rust op letterkunde, wetenschap of kunst. De wet geeft nog een hele lijst met waar nog meer auteursrecht op kan rusten, zoals op foto’s bijvoorbeeld. Die lijst is niet limitatief. Dat wil zeggen dat ook op andere werken auteursrecht kan rusten. Niet alleen op de soorten werken die in de lijst voorkomen.
Op een mooi opgemaakt bord zou dus best auteursrecht kunnen rusten.

LawStories in je mailbox?

Bijna wekelijks een nieuwsbrief in je mailbox. Ondernemersverhalen, tips en nieuws over nieuwe wetten en uitspraken.

Gaan we regelen! Maar... hoe heet je eigenlijk?

Rust er op elk bord eten auteursrecht?

Nee. Op die kwak stamppot rust geen auteursrecht. Tenzij je er misschien een kerstboom van maakt, met de rookworst als kerstballen, of zoiets. De opmaak van het bord moet nog steeds enigszins creatief zijn. Een bord opgemaakt als een drievaksmaaltijd, zal dus niet snel genoeg zijn.

Op creatieve opmaak kan wel auteursrecht rusten.
Denk bijvoorbeeld aan de food foto’s van Ikea.

Of de gestylde foto’s van What Katie Ate

Maar ook op een foto met fastfood kan auteursrecht rusten, zoals deze die ik eens tegenkwam op NSMBL

Niet op het idee, maar op de uitvoering rust auteursrecht

Let op! Het gaat niet om het idee, maar om de uitvoering. Het idee kan nog zo simpel zijn, als jij het net op je eigen manier uitvoert, heb je een foto te pakken waar auteursrecht op rust. Dat geldt dus ook voor de opmaak van het bord. Welk voedsel er op ligt maakt niet uit. Hoe het op dat bord ligt wel.

Auteursrecht op de maaltijd én op de foto

Nou kan het ook zo zijn dat op de opmaak van het bord geen auteursrecht rust. Zoals de drievaksmaaltijd uit een ziekenhuis, het plateau vliegtuigvoedsel of het eten in het plastic bakje van je opwarmmaaltijd. Er is wellicht over de verpakking nagedacht, omdat die praktisch moet zijn en ook nog goed moet verkopen, maar er wordt niet over nagedacht of dat eitje in mijn tonijnsalade nu links of rechts in de bak terecht moet komen. Daar zit niets creatiefs achter. Daar rust meestal dus geen auteursrecht op.
Op de foto die je van zo’n maaltijd maakt, kan wel auteursrecht rusten. Op het moment dat je de foto maakt bepaal je tenslotte of het bestek ook op de foto komt of niet. Of de hele keuken op de foto staat of alleen de magnetron met de maaltijd erin. Of je iets bijzonders doet met het licht of met het perspectief etc. Een foto met auteursrecht van een maaltijd zonder auteursrecht. Geen probleem dus.

Maar dan, een maaltijd met auteursrecht én een foto met auteursrecht. Of het nu een burger is of een stapeltje pannenkoekjes, dat maakt niet uit. Het gaat erom of je er enigszins over hebt nagedacht hoe je het op het bord neer zou leggen. Het kapje van de burger er bovenop of er schuin tegenaan? Salade op hetzelfde bord of in een bakje ernaast. Garnituur dat niet zichtbaar mag zijn of waarvan nog een beetje extra nonchalant op het bord is gedrapeerd. Stapel je de pannenkoekjes op, leg je ze naast elkaar, leg je ze half over elkaar heen? De mooiste natuurlijk bovenop! De mislukkeling een beetje weggewerkt. Wat rode vruchtjes erbij misschien? Siroop eroverheen of in een flesje ernaast? Ga zo maar door. Genoeg keuzes te maken. Auteursrecht op de opmaak van de maaltijd dus.
Als je daar een foto van maakt, maak je weer een hoop keuzes. Waarschijnlijk rust er daardoor op jouw foto een auteursrecht. Maar het maken van de foto is ook een verveelvoudiging van de opmaak van het bord. Dus is er tegelijkertijd sprake van een inbreuk. Er zijn als het ware twee auteursrechten die met elkaar botsen.

Auteursrechtelijke keuze van de chef

Creatieve keuzes en scheppende menselijke arbeid. Dat doet een chef van een sterrenrestaurant nog meer dan andere koks. Het gaat niet allen om de smaak van het eten, maar juist ook om hoe het bord eruit ziet! Het is de bedoeling dat er auteursrecht op die opmaak rust, als het ware. Het is een keer bedacht en wordt honderden keren opnieuw uitgevoerd. Maar alleen door zijn personeel in de keuken. De werken komen het restaurant niet uit. Tenzij chef er een foto van zou (laten) maken en deze zou verspreiden. Als er auteursrecht op de opmaak van het bord rust, is de chef de enige die mag bepalen of het verveelvoudigd wordt. Hij maakt het zelf al openbaar door het aan vele mensen op te dienen. Maar mogen meer mensen het zien? Dat is eigenlijk alleen aan de bedenker van de opmaak. Die Duitsers zijn dus zo gek nog niet.

Foto’s zijn eerder creatief dan de opmaak van de borden

In de meeste gevallen zullen onze lunches echter te banaal en triviaal van opmaak voor onze neus gezet worden. Geen auteursrecht op die opmaak dus. Jammer, maar helaas. Voor koks die er echt een kunstwerkje van maken is het, zoals gezegd, natuurlijk anders.
Op foto’s rust overigens veel gemakkelijker auteursrecht. Nou moet deze ook niet te eenvoudig zijn, maar meestal worden er voldoende keuzes gemaakt in uitsnede, standpunt, licht, nabewerking etc. Een ander die jouw mooie instapram-food-foto gebruikt? Dat zal meestal niet mogen.

Niet alles is beschermd!

Let op: niet alles wordt door het auteursrecht beschermd.
Zo zijn stijlen en ideeën niet beschermd. Een ander mag dus in de stijl van een andere chef een bord opmaken of fotograferen in de stijl van een bekende food-fotograaf. Ideeën overnemen is ook geen probleem. Alleen de exacte uitwerking is beschermd. Auteursrecht op een recept dan misschien? Ook maar gedeeltelijk. Daarom vindt Coca-Cola het ook zo belangrijk om het recept geheim te houden.

Meer weten over online publiceren?

Boek hier jouw Oploskoffie

Wil je een enkele of een dubbele?

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je oploskoffie (enkel of dubbel) en kies je tijdstip en locatie.

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Vertel eerst over je onderwerp en over jezelf.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vergrootglas die document onder de loep neemt ter voorbereiding op een Oploskoffie
Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opnameindicatie voor een Oploskoffie met rood rondje
Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)