Na het overlijden van striptekenaar en ‘Haagse Harry’ Marnix Rueb, werd er ter ere van hem een groot standbeeld van Haagse Harry bij de Grote Markt in Den Haag geplaatst. Het is een opvallend standbeeld van het meest bekende stripfiguur van Marnix Rueb. Haagse Harry hoort echt bij Den Haag, dus terecht dat die daar staat, naar mijn mening. Er worden veel foto’s van gemaakt. In hoeverre mag je foto’s van het standbeeld maken en gebruiken? De Rabobank Den Haag gebruikte een foto van de Grote Markt, met standbeeld, in reclame en kreeg het aan de stok met de erven Rueb.
Auteursrecht
Natuurlijk is er hier sprake van een auteursrechtelijke kwestie. Een foto van een standbeeld is een verveelvoudiging. Dat mag niet, toch? Behalve dan dat er een uitzondering is voor werken in openbaren plaatsen. De vraag is dan of het standbeeld bedoeld is om daar permanent ter plaatste te blijven. Dan geldt namelijk de uitzondering.
embedded afbeelding van Omroep West – fotograaf: Richard Mulder
Panorama Haagse Harry
Voor zover ik weet is het geen tijdelijk standbeeld. Het is dus bedoeld om permanent ter plaatste te blijven. En het standbeeld staat overduidelijk op een openbare plaats. Dat betekent dat er (2D) afbeeldingen van gemaakt mogen worden ‘zoals het zich daar bevindt’. Geen gekke wijzigingen dus. In dit geval is dat geen probleem. Haagse Harry staat keurig op de foto. Dat betekent dat deze foto ook gebruikt mag worden, zelfs voor commerciële doeleinden zoals die van de Rabobank. Dit wordt ook wel de panoramavrijheid genoemd.
Rabobank wilde niet negatief in het nieuws komen
De Rabobank had de foto dus gewoon mogen gebruiken. Het gebruik van de foto valt onder de panoramavrijheid.
Toch beloofde de Rabobank de foto niet meer te gebruiken, uitingen te verwijderen én €2000,- te doneren aan een goed doel. Stomme zet? Denk het niet. De Rabobank had in dit geval misschien wel gelijk, maar (toekomstige) Haagse inwoners boos maken met een campagne als deze is misschien niet het meest slim als je nog wil dat ze klant van je worden. Juist door deze actie heeft de Rabobank in deze regio positieve aandacht ontvangen. Kost een paar duiten, maar het is misschien wel meer waard dan er ruzie over moeten maken en eventuele negatieve publiciteit moeten incasseren.
Lees ook het artikel van Omroep West
Meer over panoramavrijheid:
– Auteursrecht: Werken in openbare plaatsen