Search Results for: avg

AVG Verantwoordingsplicht

De verantwoordingsplicht is de plicht van elke onderneming en organisatie om aan te tonen dat ze aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (privacywet) voldoen. Maar hoe ziet die verantwoordingsplicht er dan uit? Dit kan onder meer met een privacybeleid of ‘gegevensbeschermingsbeleid’, maar dat is niet voor elke organisatie verplicht. Hoe kan of moet het dan wel? […]

AVG: Mogen persoonsgegevens worden doorgegeven?

Persoonsgegevens delen met derden of aan derden doorgeven kan in veel gevallen wel. Je hebt er een van de 6 grondslagen uit de AVG voor nodig en je hebt een gerechtvaardigd doel nodig. Bovendien heb je een informatieplicht.

AVG: Recht op inzage

De AVG geeft elke betrokkene (de persoon waarvan de persoonsgegevens zijn) het recht om in te zien welke persoonsgegevens een bedrijf of instantie over hem of haar verwerkt. Over het inzagerecht zijn in de eerste zes maanden na de invoering van de AVG de meeste klachten binnengekomen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Zelfs instanties waar je […]

Kerstkaarten versturen, mag dat nog onder de AVG?

Kerstkaarten zijn een goed direct marketing middel. Maar mag je ze nog wel verzenden onder de AVG? Er moeten tenslotte persoonsgegevens op het adreslabel. Strikt privégebruik Kaarten versturen naar familie en vrienden doe je privé en niet vanuit je bedrijf. Dat je stiekem postzegels van je baas hebt gejat, de brieven op kantoor hebt geprint […]

AVG: Wanneer is deze van toepassing?

De AVG gaat over persoonsgegevens. Het geheel van privacy is echter veel groter. Wanneer heb je last van de AVG en in welke situaties heb je er juist niets mee te maken? Bescherming persoonsgegevens De Algemene Verordening Gegevens bescherming (AVG) gaat over de bescherming van natuurlijke personen en hun recht op de bescherming van persoonsgegevens […]

Verwerkersovereenkomst AVG: Wie is daarvoor verantwoordelijk?

De verwerkersovereenkomst is eigenlijk geen nieuwe verplichting. Onder de voorganger van de AVG, de Wbp, was een bewerkersovereenkomst al verplicht. Nu er meer aandacht is voor privacy en ook de Autoriteit Persoonsgegevens meer van zich laat horen en groter is geworden, is er ook meer aandacht voor de verwerkersovereenkomst. Maar wie is er verantwoordelijk voor […]

AVG: Mag ik deze persoonsgegevens verwerken?

Nu alle hectiek rondom de AVG eindelijk voorbij is begint natuurlijk het echte werk pas. De Autoriteit Persoonsgegevens mag nu handhaven en dagelijks zijn we nog steeds bezig met de verwerking van persoonsgegevens. Wanneer mag dat nu wel of niet? Het blijft een lastige vraag, maar ik ga het proberen een stuk overzichtelijker te maken […]

Mag je nog foto’s maken en publiceren na de AVG?

AVG en foto’s en video’s, kan dat nog wel? PANIEK in de tent. Veel mensen denken dat foto’s of video’s maken opeens niet meer mag. Of dat het publiceren ervan opeens niet meer mag. Wees gerust. Blijf gewoon fotograferen en filmen. Het mag allemaal nog gewoon en ik zal uitleggen hoe het zit. AVG: Persoonlijk […]

Waarom de AVG e-mails onzin zijn

Werd en word jij ook zo overladen met e-mails over de AVG, omdat bedrijven denken dat ze je die mails moeten sturen? Twijfel je nu of jij dat als ondernemer ook moet doen? De mails zijn grotendeels onzin. Ik leg je kort uit waarom. Je mocht de mails al versturen Als het gaat om e-mails […]

Wat mag nog wel onder de AVG

Je mag bijna alles nog onder de AVG. Organisaties moeten vooral transparanter worden in wat ze doen, er zijn meer rechten van betrokkenen (personen op wie de persoonsgegevens betrekking hebben) bij gekomen en we hebben een uitgebreidere verantwoordingsplicht waardoor we iets meer zaken moeten vastleggen. Die nieuwe AVG lijkt verder verdomd veel op de Wet […]