Inspiratieblogs zijn verboden – 5 tips die het wel mogelijk maken

Weet je even niet waar je over moet bloggen? Gewoon wat mooie afbeeldingen verzamelen, klein beetje tekst eronder en klaar! Ik ben helemaal voor efficiënt bloggen en dit soort blogs met content van anderen kunnen een leuke inspiratiebon zijn. Probleem is alleen dat de afbeeldingen en teksten gewoon maar van internet geplukt worden en er later opeens een factuur op de deurmat valt vanwege een inbreuk op auteursrecht. Hoe kan zo’n inspiratieblog dan wel?

1. Embedden

Is de content legaal terecht gekomen op de site waar je het aantreft? Dan is embedden een goed idee. Embed gewoon de mooie foto’s van je favoriete (web)winkel, betrouwbare blog of populaire en betrouwbare nieuwssite.

Je kunt zelfs video’s (van YouTube bijvoorbeeld), foto’s van instagram of muziek embedden.

Wat embedden is en hoe je dat kunt doen lees je in de blogpost over embedden.

2. Toestemming

Iedereen reageert tegenwoordig heel snel op social media. Waarom niet gewoon vragen of je een afbeelding mag gebruiken? Leg dan wel even uit hoe en waar je het wil gebruiken. Bijvoorbeeld of je een afbeelding los in een blogpost wil gebruiken of dat je het wil gebruiken in een soort collage van afbeeldingen. Misschien wil je ook de tekst wel letterlijk overnemen. Vergeet niet afspraken te maken over naamsvermelding.
Met toestemming mag alles.

3. Linken

Heb je niet per se een afbeelding nodig, maar zie je vooral een blog waarvan je wel wat over had willen nemen? Je mag er altijd naar linken.

Vat het samen, haal de best practices eruit, vertel wat jij er zo goed, mooi of leuk aan vond of wat anderszins jouw mening erover is. Vertel waarom een ander toch echt dat artikel zou moeten lezen en wat de belangrijkste lessen zijn.

Je geeft dan veel waarde, terwijl je er zelf relatief weinig moeite voor hoeft te doen.

4. Quotes

Je mag citeren. Neem niet te veel over, zorg dat je het in een juiste context plaatst en vergeet naamsvermelding niet.

Lees ook ‘Wanneer is een beeldcitaat toegestaan
en ‘Auteursrecht: Citaat

Als je dan zo’n citaat gevonden hebt, kun je er heel gemakkelijk zelf nog een afbeelding van maken, bijvoorbeeld in Canva.

5. Gratis foto’s gebruiken

Er zijn tegenwoordig massa’s mensen die hun foto’s gratis aanbieden en die je legaal mag gebruiken. Let wel even op of er restricties zijn. Soms mag je bijvoorbeeld een afbeelding niet bewerken of moet je er een naam bij zetten. Heel veel bronnen verbieden je alleen de foto’s te verkopen. Verder mag je er alles mee doen wat je wil. Hier bestaan steeds meer bronnen voor.

Heb je geld over voor een beetje exclusievere content. Kijk dan bijvoorbeeld eens bij creative market of zoek de makers op waarvan je een paar gratis foto’s kon gebruiken. Zij bieden vaak nog mooiere foto’s tegen een (kleine) vergoeding aan.

 28,25 excl. BTW

Koop: Wetboek voor Bloggers


Lees ook deze blogposts:

Comments

 1. En denk niet “dat gebeurt mij niet” want je hebt zo een bekeuring aan je broek. Ik heb jaren geleden totaal onwetend een foto van internet geplukt en waard daar na al die tijd mee geconfronteerd in de vorm van een fikse boete van ruim 300 euro.

 2. Daphne says:

  Beste Charlotte,

  Jij schrijft: “Vat het samen, haal de best practices eruit, vertel wat jij er zo goed, mooi of leuk aan vond of wat anderszins jouw mening erover is. Vertel waarom een ander toch echt dat artikel zou moeten lezen en wat de belangrijkste lessen zijn.”

  Mag ik zo ook boeken ter inspiratie voor een tekst op mijn toekomstige website gaan gebruiken? Mét bronvermelding? Of heb ik daar sowieso altijd toestemming voor nodig?

  Alvast bedankt voor je reactie!

  • Je mag nooit de ‘auteursrechtelijk kenmerkende trekken’ overnemen. Maar op zich mag je inspiratie halen uit een boek. Maak er alleen wel altijd iets eigens van. Het idee en de stijl mag je overnemen.

 3. Lastpost says:

  Vraagje, binnen WordPress heb je de mogelijkheid om ook externe URLS te gebruiken als ‘featured image’, de uitgelichte afbeelding die je vaak boven de posts ziet en in modules op de frontpage e.d.

  Valt dit dan ook nog onder embedden als ik daar bijvoorbeeld een Instagram URL in plaats, daar de afbeelding ook daadwerkelijk op de server blijft staan en bij het weghalen door de eigenaar een leeg vak geeft?

  Ideaal is natuurlijk anders in het geval van verwijdering, maar het maakt de risico’s zoveel lager. Mag je trouwens überhaupt dergelijke afbeelding gewoon lokaal op je eigen server opslaan en zo tonen omdat de afbeelding – in mijn geval – de tekst verduidelijkt (Gaat over degene op de afbeelding) of valt het dan onder versiering? Auteursrecht, beeldcitaatrecht, embedden … Het wordt er allemaal niet veel duidelijker op voor de leek. haha.

  • Als die afbeelding dan inderdaad niet ook nog op je eigen servers wordt opgeslagen, lijkt dat embedden te zijn. Let wel op dat je bij het publiceren op deze manier niet alsnog iets verandert aan de afbeelding, door er een filter overheen te laten zien of iets dergelijks.

   Een uitgelichte afbeelding kun je meestal niet als citaat gebruiken. Omdat je het al uitlichting niet als citaat, maar als versiering en ter aantrekkingskracht gebruikt. Dezelfde foto in het bericht zelf gebruiken kan soms wel als citaat.

Speak Your Mind

*