De dure misleidende website van DTG

Ik ergerde me al een tijdje aan de reclame van DTG. Een website voor ondernemers voor €29,- per maand, waarmee je nog goed vindbaar zou zijn ook. Ik geloofde het niet. Of beter: ik vertrouwde het niet. Misleidend leek het me. Dat moesten wel gestandaardiseerde websites zijn, dat kon niet anders. Goed, toch maar die website bekeken. Er bleek inderdaad een addertje onder het gras te zitten. Hufters. Hoeveel ondernemers zouden hier nou in trappen?

De Reclame Code Commissie

Kennelijk was ik niet de enige die zich ergerde aan deze reclame. Iemand heeft een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie en inmiddels is er een uitspraak. U mag één keer raden…

Vanafprijs, maar zonder opstartkosten

DTG noemde inderdaad een vanafprijs. Zowel in het reclamespotje als op de website. Daaruit kun je afleiden dat een website ook meer kan kosten. Maar vanaf betekent natuurlijk ook dat het werkelijk voor de prijs te krijgen moet zijn. Dat was het niet. Er moesten namelijk opstartkosten van €799,- betaald worden.

DTG vindt het geen misleidende reclame

Als DTG het wel misleidende reclame had gevonden, zouden ze het nooit hebben gemaakt of uitgezonden natuurlijk. Ze vinden het om hoofdzakelijk twee redenen niet misleidend: het is gericht op ondernemers (de regels rondom misleidende reclame zijn gericht op consumenten) en er wordt voor meer informatie verwezen naar de website, waar uiteindelijk wel de opstartkosten vermeld staan.

Misleidend voor consumenten of ondernemers?

De richtlijnen uit de Reclamecode zijn gemaakt om consumenten te beschermen. De reclame is gericht op (startende) ondernemers. Zijn de regels van de Reclamecode dan nog wel van toepassing?
Omdat DTG zich richt op startende eenmanszaken, zo lijkt dat in mijn ogen althans, zijn de regels ook van toepassing op de reclame van DTG. Eenmanszaken kunnen soms gelijk gesteld worden aan consumenten, waardoor ze een graantje mee mogen pikken van de consumentenbescherming. Dat is zeker niet altijd het geval, maar in het geval van deze reclame wel. De startende ondernemer zonder website, is tenslotte vaak nog niet zo thuis in het ondernemen en neemt nog beslissingen zoals een consument dat zou doen. Ze kennen de weg nog niet.

Comments

 1. Logisch gezien lijken me in deze de ondernemers toch de consumenten te zijn ?

 2. Hi Charlotte,

  Dankjewel voor je bericht. In verband met ons aanbod heb ik hier in het verleden ook al eens naar gekeken om te vergelijken en evt. bij te stellen.

  Leek mij toen ook een “to good to be true” aanbod van DTG. Mijn reactie destijds was ook “hier trapt toch niemand meer in joh” … Tot op heden hebben wij (gelukkig) ook nog niemand ontmoet die er in is getrapt.

  Het is inderdaad wel wonderlijk dat een dergelijk (groot) bedrijf niet doorheeft dat dit soort uitingen (schimmig en met kleine lettertjes) niet meer van deze tijd zijn. Goed om te weten dus dat de Reclame Code Commissie het met ons eens is in deze.

  Nogmaals dank, topinfo weer!

  Gr. Roel

  • Ik ken ook nog niemand die er in is getrapt. Maar echt, genoeg mensen die dit wel ‘lastig’ vinden en zich makkelijk over laten halen wanneer een verkoper van DTG met ze in gesprek gaat. Veel mensen zijn gevoelig voor verkooppraatjes.

  • Mohammad Ali Ahmadi says:

   De reclame is absoluut misleidend. Sterker nog, als je de kwaliteit en andere voorwaarden meeneemt in je overweging is DTG ontzettend duur ook nog. Voor die 799 euro opstartkosten krijg je maar 3 pagina’s en de website is ver van professioneel.

   [Reclameboodschap voor webbouwbedrijf]

   • Helaas ben ik wel iemand die met ze in zee is gegaan, ik moest € 1800 betalen voor een website van 5 pagina’s, na een lang intake gesprek blijkt dat deze jongens echt niet weten waar ze mee bezig zijn, ik krijg een website gepresenteerd die je nog niet voor niets wilt hebben, lijkt helemaal nergens op, tekst totaal niet wat er is besproken en de website lijkt wel een nieuwe versie van teletubbies, na wat communiceren hebben ze de website als voltooit beschouwd en krijg ik ook nog eens een factuur per maand van € 35, we hebben nu niets dan een hoop kosten en een website die lijkt nergens op, mijn advies is dan ook nooit zaken te doen met DTG !! zijn oplichters van de bovenste plank

 3. Wij betreuren het dat u zich ergerde aan onze commercial en willen daarom graag reageren op uw blog. In de reclame die wij in augustus 2014 uitgezonden hebben, noemden wij de maandelijkse kosten van € 29,- per maand die wij voor websites rekenen. Daarover hebben wij inderdaad via de Reclame Code Commissie een klacht binnengekregen. Wij hebben op deze klacht gereageerd omdat wij menen niet misleidend te zijn en dat, zoals u ook aangeeft, natuurlijk ook niet willen zijn. Op onze website, in offertes en in gesprekken worden de eenmalige opstartkosten altijd benoemd voordat er ook maar sprake kan zijn van een aankoop. Wij hebben in onze reactie aangegeven dat wij ons richten op ondernemers. Het is een misverstand dat DTG zich specifiek richt op starters of eenmanszaken. DTG richt zich op ondernemers in het algemeen. De RCC heeft uitspraak gedaan en natuurlijk respecteren wij die bij de creatie van toekomstige campagnes. Mocht u meer willen weten, dan horen wij dat heel graag.

  • Hartelijk dank voor jullie reactie. Als jullie de opstartkosten niet vooraf zouden noemen, zouden jullie klanten ook niet aan dat bedrag gebonden zijn. Ik geloof dus best dat jullie die voor de koop nog noemen. Dat maakt, naar mijn mening, de reclame niet minder misleidend. De misleiding is er op zijn minst gevoelsmatig vanwege de hoge extra kosten (in verhouding tot het maandelijkse bedrag).

 4. Toch zit er wel een voordeeltje aan de reclame. De filmpjes zijn mooi en aansprekend en laten ondernemers (in)zien dat een website en zichtbaarheid van hun bedrijf belangrijk is. Webdesigners en -bouwers plukken daar ook de vruchten van denk ik.

  • Ja, denk je dat er mensen zijn die op basis van die reclame nog naar een andere webbouwer zouden gaan? Ik ben zo bang dat die webbouwers dan voor een prijs moeten vechten. Een ‘Ja, maar bij DTG krijg je het eigenlijk ook niet voor €29,- per maand, kijk maar’.

   • Feit blijft dat de DTG-prijzen en hun aanbod misleidend zijn. Maar ik geloof vast dat ‘potentiële klanten’ door deze reclame op zoek gaan naar een plezierige webdesigner die mooie sites maakt en dat ze niet perse bij DTG blijven hangen. Misschien wel juist omdat die prijs uiteindelijk veel hoger is dan hun reclame doet voorkomen. Die potentiële klant gaat echt wel verder shoppen. Kortom: Dankzij DTG gratis reclame voor: “laat je zien, een website is belangrijk!” Er werd een tijdje gedacht dat een Facebookpagina de website zou vervangen. Dat is gelukkig niet zo…

 5. Boudewijn says:

  Als er zeer luidruchtig met een maandbedrag wordt geadverteerd terwijl op voorhand duidelijk is dat er nog zeer hoge (2 x vaste kosten per jaar) eenmalige kosten aan verbonden zijn, dan ben ik van mening dat het aanbod hoe dan ook misleidend is.

  Daarnaast heb ik even op de website gekeken en is het zo 1 2 3 niet duidelijk wat alles kost, kon alleen vinden dat de standaard website 3 pagina’s bevat en elke extra pagina eenmalig euro 99 kost. Ik veronderstel dat de door jou genoemde kosten voor de 3 pagina’s zijn. Een klant met een site van 15 pagina’s (waar je zo aan zit) merkt dat dit dus zeer fors in de papieren loopt.

 6. Nathan Veenstra says:

  in september 2014 schreef ik een ander artikel waarin ik de claims van DTG onder de loep nam: https://marketingmed.nl/dtg-websites-voor-ondernemers/

  Overigens ontdekte ik onlangs nog een punt dat, als het waar is, Heel erg neigt naar de ouderwetse, niet transparante manier van verkopen: ze vertellen je niet dat -omdat zij de teksten aanleveren-, je weinig hebt aan hun websites als je niet bij ze blijft. Want het auteursrecht…

 7. ik mis de transparante vertrouwde basis bij DTG . Te massaal en teveel addertjes onder het gras, teveel negatieve recensies en teveel duistere kosten. Snelle jongens die niet oprecht geven om de doelstellingen van de ondernemer om samen de toekomst in te gaan . Het gaat om bulk websites die ook nog eens te duur zijn en waar de trucjes van Seo op grote schaal worden toegepast. Persoonlijk betaal ik liever eenmalig een bedrag waarbij het duidelijk is wat ik voor dat bedrag krijg. Een fatsoenlijke website kost tussen de 1500 en 6000 euro (kan meer zijn maar dat is afhankelijk van de wensen ) . En als ik als ondernemer geen verstand heb van zaken zou ik zeker niet in zee gaan met DTG , onpersoonlijk en te groot . Betaal ik liever 500 per maand aan vakmensen die echt voor en met de ondernemer aan de slag gaan en dat de conversieratio ook echt toeneemt. Vertrouwd digitaal ondernemen noem ik dat !

  • Ben ik helemaal met je eens! En laten we wel wezen: wat je bij DTG krijgt, krijg je van een webbouwer beter en voor hetzelfde geldt. Een gewoon goede website kost inderdaad meer een euro of €1500 en afhankelijk van allerlei ingewikkelde zaken en extra functionaliteiten kan het oplopen.

   • Helemaal met je eens …..DTG geeft de klanten die wel tevreden zijn waar voor hun
    geld. Maar ik denk dat de huidige economie vraagt om meer professionaliteit en vakkennis als het aankomt op onderscheidend vermogen, Laten we wel wezen, concurrentie is moordend op internet een DTG webshop kan best wel eens een succes story boeken maar is dat blijvend. Ik denk dat uitbesteden aan een organisatie die passie heeft voor de visie en doelstellingen van de online ondernemer.

 8. Dit bedrijf is de grootste oplichter van ons land.
  Ik raad es alle ondernemers aan om es naar hun rekening te kijken van de telefoongids.
  elke jaar !0% hoger.
  googel es anders op dit bedrijf en u zult snel achter komen dat het geen zuivere koffie is.
  de directeuren zijn aandeel houders uit het buitenland die niets anders doen dan hun zakken vullen.

 9. DTG levert prutswerk voor ontzettend veel geld. De stagiares daar hebben nauwelijks kennis. Het is alsof je naar een kapper gaat die geen kappersdiploma heeft.
  Kappen dus!
  en kappen met kappen met kappen in de amazon anders is er binnenkort geen boom meer om de vuile was aan op te hangen.

Trackbacks

 1. […] prominent op de website van DTG vermeld. Hiervoor zijn ze inmiddels op de vingers getikt. Hierover schreef Charlotte Mendersma van Charlotte’s Law al een uitgebreid artikel. Kort gezegd: DTG rekent opstartkosten van € 799, waarvoor je een website van 3 pagina’s […]

 2. DTG websites schreef:

  […] prominent op de website van DTG vermeld. Hiervoor zijn ze inmiddels op de vingers getikt. Hierover schreef Charlotte Mendersma van Charlotte’s Law al een uitgebreid artikel. Kort gezegd: DTG rekent opstartkosten van € 799, waarvoor je een website van 3 pagina’s […]

Speak Your Mind

*