10 meest gelezen artikelen in 2014
Het jaar is alweer bijna voorbij. 2014 was voor mij een fantastisch jaar. De Facebookperikelen bracht mij opeens erg veel bezoekers met nog meer vragen. Maar welke 10 artikelen, van alle artikelen die op deze website staan, werden dit jaar eigenlijk het beste gelezen?
Zie de lijst hieronder. Ik ben benieuwd of daar voor jou nog verrassende en onbekende artikelen tussen zaten.
1. Wat is er nieuw aan de privacyvoorwaarden van Facebook?
Met stipt op nummer 1. Het artikel over de nieuwe voorwaarden van Facebook die op 1 januari 2015 ingaan. Samenvatting: Eigenlijk veranderd er niet zoveel. Was je voorheen akkoord met de voorwaarden, zul je dat nu ook nog zijn.
LawStories in je mailbox?
2. Facebook en de auteursrechtverklaring
Eigenlijk een artikel van alweer twee jaar oud. Ongeveer elke twee jaar duikt er op Facebook een tekst op, waarvan gezegd wordt dat als je dat deelt op je timeline, je daarmee je auteursrechten zult beschermen. Helaas is dat niet waar. Hoe het wel werkt, leg ik uit in dit artikel.
3. Tweedehands e-books bij Tom Kabinet
Eerder dit jaar lanceerde Tom Kabinet. Een website waarop je jouw e-books te koop aan kunt bieden en een ander deze ‘tweedehands’ e-books tegen een lagere prijs kan kopen. Maar kan dat wel? Digitaal is tenslotte alles een kopie. Voorlopig mag Tom Kabinet blijven bestaan.
4. Auteursrecht smoesjes: De foto komt niet van jouw site
Wel eens een inbreuk op auteursrecht meegemaakt? Veel mensen denken dat ze niet fout zaten of proberen onder schadevergoeding uit te komen met een smoesje. Een van die smoesjes is: ‘ik heb de foto niet van jouw site gehaald’. Kennelijk mag de foto wel gebruikt worden als het van een andere site komt….
Meer over dit smoesje en de oplossingen ertegen lees je in dit artikel.
5. Mag ik alles zomaar fotograferen?
Fotograferen is een verveelvoudiging maken van iets. Je mag daarom niet alles zomaar fotograferen of publiceren. Maar gelukkig zijn er voor bepaalde zaken uitzonderingen gemaakt, zoals werken (architectuur) op openbare plaatsen.
6. Herroepingsrecht de nieuwe regels
Sinds 13 juni 2014 zijn er veel webwinkelregels gewijzigd. De nieuwe herroepingsregels hebben de grootste impact gehad voor webshops. In dit artikel staat duidelijk uitgelegd wat de nieuwe regels zijn en hoe daar mee omgegaan moet worden.
7. Auteursrecht: Werken op openbare plaatsen
Mag je de Erasmusbrug nu wel of niet fotograferen? En hoe zit dat met het nieuwe Rotterdam Centraal of de kubus huizen? Of kunstwerken in parken? De auteurswet biedt hier een uitzondering voor. Lees aan welke voorwaarden je moet voldoen op werken in openbare plaatsen te mogen fotograferen.
8. Hoe weet ik of mijn content gestolen is?
Je wil je werk en auteursrecht natuurlijk goed beschermen en handhaven. Maar dat kan alleen als je weet hoe je er achter moet komen dat jouw content door iemand anders is gebruikt of nagemaakt.
In dit artikel een aantal handige tips en tools om dat te achterhalen.
9. Hoe kom ik aan gratis foto’s?
Leuk, dat bloggen, maar er hoort natuurlijk wel een mooi plaatje bij. Je wil geen inbreuk maken op auteursrecht. Hoe kom je dan aan mooi beeld? Ik zette een aantal bronnen met mooie foto’s voor je op een rij. De voorwaarden heb ik al voor je gelezen, dus gebruik de foto’s gerust. Soms is wel naamsvermelding nodig.
10. Importeren uit China leidt tot taakstraf
Mooi, al die merken. Maar zo duur hè. Dus importeer je nep-artikelen uit China en verkoop je die in Nederland. Meestal krijg je vooral een schadevergoeding aan je broek, maar in 2013 werd ook iemand strafrechtelijk veroordeeld voor het verkopen van namaak merkproducten.
Lees ook:
– 15 best gelezen artikelen in 2013
– Handige artikelen over Auteursrecht